Linkovi

Martin Luther King (20/1/03) - 2003-01-22


“Nepravda bilo gdje prijetnja je pravdi svugdje” To su riječi Martina Luthera Kinga mlađeg, američkog čelnika borbe za ljudska prava. Danas, 20. siječnja, u Sjedinjenim Državama obilježava se nacionalni praznik u njegovu čast.

Martin Luther King, baptistički svećenik, bio je jedan od svjetski najpoznatijih zagovornika nenasilne društvene promjene. Kao student teologije na Sveučilištu Boston, upoznao se s učenjima Mahatme Gandija, pacifista koji je ujedinio narod Indije u borbi protiv britanske kolonijalne vladavine. Koristeći principe nenasilja u pokretu za zaštitu ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, Martin Luther King je propovijedao rasnu jednakost u vrijeme kada su američki crnci još uvijek bili žrtve segregacije i diskriminacije. G. 1957, proputovao je više od milijun kilometara diljem Amerike i održao više od dvije stotine govora. Poruka Martina Luthera Kinga o spajanju mržnje s ljubavlju pomogla je svojevremeno donijeti velike promjene u Americi, a njegove riječi su slušali milijuni ljudi širom svijeta.

Jedan od njegovih najupamćenijih govora bio je održan u ljetu 1963. godine, tijekom slavnog Marša u Washingtonu. Događaj je privukao više od 250 tisuća učesnika. Izgovorivši slijedeće riječi, Dr. King je obilježio značenje marša:

"Mi uvijek moramo održavati našu borbu na visokom nivou dostojanstva i discipline. Ne smijemo dozvoliti našim kreativnim prosvjedima da se pretvore u fizička nasilja. Svaki put iznova, mi se moramo uzdignuti do dostojanstvenih visina gdje će se fizička sila spojiti s duševnom silom. Čudesna ratobornost koja se pojavila u crnačkom pokretu ne smije nam otvoriti put k nepovjerenju prema svim bijelim ljudima, našoj mnogoj bijeloj braći čija je nazočnost ovdje vidljiva…koji su uvidjeli da je njihova sudbina povezana s našom sudbinom i da je njihova sloboda neraskidivo povezana s našom slobodom. Mi ne možemo ići sami.”

Velika je hrabrost bila potrebna Martinu Lutheru Kingu u borbi za ljudska prava za sve Amerikance te je u mnogim prilikama bio zatvaran. U atentatu 1968. godine Martin Luther King je ubijen. “Prekratko vrijeme”, rekao je predsjednik George Bush, “naša se nacija okoristila njegovim radom, no, njegovi snovi još uvijek žive u srcima nove generacije.”

XS
SM
MD
LG