Linkovi

Koliko dokaza treba za rat protiv Iraka? (18/1/03) - 2003-01-18


Američkim dnevnim listovima i dalje dominira jedna tema – Irak. “New York Times” se na naslovnici pita – “Koliko dokaza treba za pokretanje vojne akcije?” Želja Washingtona da se što ranije krene u akciju u suprotnosti je sa željopm mnogih saveznika da se ulože svi mogući napori kako bi se kriza riješila mirnim putem. Taj jaz – piše njujorški dnevnik – najbolje ilustrira otkriće praznih bojevih glava u Iraku. Same po sebi, bojeve glave nisu dovoljno ozbiljna provokacija za rat, no američka administracija polazi od pretpostavke da je Irak kriv dok se ne dokaže suprotno. Ukoliko je Washington u pravu, inspektori će u tjednima koji dolaze vjerojatno naći dodatne i uvjerljivije dokaze da je Irak još uvijek naoružan – piše “New York Times”.

“Washington Post” na naslovnici opisuje obuku za ratovanje u urbanim sredinama, kroz koju prolaze američki vojnici u Kuvajtu. S obzirom da je američka javnost navikla na high-tech vojne operacije s najmodernijom opremom i malo žrtava, planeri Pentagona govore o mogućim borbama prsa u prsa u iračkim gradovima kao o najgoroj noćnoj mori. Primjerice, u borbama u gradu Hue za vrijeme rata u Vijetnamu, postotak žrtava bio je vrlo visok – čak 50 posto – piše “Washington Post”.

“Los Angeles Times” jutros govori o američkim veteranima iz drugog svjetskog rata koji se pitaju “Što će dobroga donijeti rat u Iraku?” Prema najnovijim anketama, upravo ta je generacija najviše zabrinuta zbog mogućeg rata, iako je, primjerice, odlučno podržavala američku vojnu kampanju u Afganistanu. Ankete pokazuju da 58 posto svih Amerikanaca podržava rat protiv Iraka, dok među generacijom iz drugog svjetskog rata, taj udio pada na 35 posto – javlja jutros “Los Angeles Times”.

XS
SM
MD
LG