Linkovi

HEP predlaže da se Sloveniji proda 'hrvatski dio' Krškog za 715.5 milijuna dolara (16/1/03) - 2003-01-16


Hrvatska Sloveniji namjerava ponuditi svoj dio nuklearke Krško za 715 milijuna dolara. Hrvatska elektropriveda prijedlog je uputila Vladi od koje očekuje suglasnost za pokretanje predarbitražnog postupka.

Hrvatska elektroprivreda spremna je Sloveniji ponuditi svoj udio u Krškom za 715 milijuna dolara i tako okončati petogodišnji spor oko nuklearne elektrane koju su prije dvadesetak godina zajedno izgradile tadašnje dvije jugoslavenske republike.

Slovenija je 1998. zbog neplaćenih računa prestala isporučivati struju HEP-u a iste godine nacionalizirala je Krško. U HEP-u strahuju od mogućnosti pravne zastare jer je srpanj ove godine krajnji rok za rješenje tog problema. Zbog toga su od Vlade zatražili suglasnost za pokretanje predarbitražnog postupka u kojem bi se Sloveniji ponudio hrvatski dio nuklearke.

"Svoj udio nudimo za 715.5 milijuna dolara. Tu je još i 290 milijuna dolara akumuliranog duga za pet godina neisporučene struje," kazao je za Glas Amerike Kazimir Vrankić, voditelj HEP-ova tima za Krško.

Hrvatski stručnjaci izračunali su da bi 715 milijuna dolara stajala gradnja zamjenske elektrane u Hrvatskoj. HEP od vlade očekuje da što prije odobri njihov prijedlog na kojeg bi slovenska strana morala odgovoriti u roku od tri mjeseca.

Ako to ne napravi, Hrvatska bi, prema Europskoj energetskoj povelji, mogla zatražiti međunarodnu arbitražu. Problem je što je proljeće krajnji rok za pokretanje arbitražnog postupka - nakon što pet godina Hrvatska iz elektrane nije dobivala struju, ona bi postala stopostotno vlasništvo Slovenije.

"Očekujemo da nam vlada što prije da zeleno svjetlo jer nam je vrijeme dragocjeno," kaze Vrankić, voditelj HEP-ova tima za Krško. Za razliku od hrvatskog, slovenski parlament nije ratificirao sporazum koje su dvije vlade postigle o NE Krško.

XS
SM
MD
LG