Linkovi

Irak i nafta (10/2/03) - 2003-01-15


Neki smatraju da je nafta glavni razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države i druge zemlje zabrinute glede Iraka. U stvari, kako je to rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld: “Problem s Irakom nije nafta, problem s Irakom je to što on danas posjeduje kemijsko i biološko oružje, a postoji opasnost da sutra to bude nuklearno oružje.”

Kao uvjet za prekid vatre kojim je okončan Zaljevski rat 1991. godine, rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od Iraka je traženo da se odrekne svog oružja za masovno uništavanje te raketa velikog dometa. Kako bi se osiguralo da Irak poštuje ove zahtjeve, inspektori Ujedinjenih naroda za oružje upućeni su u tu zemlju. Medjutim, nakon nekoliko godina obmana i opstrukcije, Irak je učinio da inspektorima bude nemoguće obavljati posao, te ih je 1998. godine prisilio da odu. Tek nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u studenom prošle godine jednoglasno usvojilo rezoluciju 1-4-4-1, i nakon što je međunarodna zajednica jasno iskazala odlučnost da Irak razoruža od zabranjenog oružja, omogućen je povratak inspektora.

Na ovaj ili onaj način, Sjedinjene Države su odlučne osigurati da Irak više ne predstavlja prijetnju miru na srednjem istoku te u svijetu. Sjedinjene Države su takodjer odlučne pomoći Iraku da ponovno postane napredna zemlja koja poštuje prava svih svojih gradjana. Iračani imaju sreće da žive u zemlji koja je bogata ljudskim talentima i prirodnim bogatstvima, uključujući i naftu. Medjutim, ti resursi morali bi se koristiti na dobro svih iračkih gradjana, a ne samo za bogaćenje male klike koju predvodi Sadam Husein. Tijekom dva desetljeća, režim Sadama Huseina je potratio iračko bogatstvo na rat, programe naoružanja, te brutalni sigurnosni aparat.

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “Ukoliko koalicijske snage udju u iračka naftna polja, željeli bismo ih zaštiti i osigurati da se koriste za dobrobit iračkih gradjana, a ne da budu uništena ili oštećena od strane režima koji se ruši. Možete biti sigurni,”rekao je gospodin Powell, “da bi prihodi stvoreni na tim naftonosnim poljima bili korišteni u skladu s medjunarodnim zakonom te na korist iračkih gradjana.”

Predsjednik Bush je u obraćanju Ujedinjenim narodima rekao da su Iračani “predugo patili u tihom zatočeništvu. Sloboda za iračke gradjane predstavlja veliki moralni i strateški cilj. Irački gradjani to zaslužuju, a sigurnost svih zemalja to zahtijeva.”

XS
SM
MD
LG