Linkovi

'Produktivan prvi tjedan' Billa Frista (13/1/03) - 2003-01-13


Senator iz Tennesseeja Bill Frist odradio je prvi tjedan na dužnosti čelnika republikanske većine u Senatu. Gospodin Frist, inače jedini liječnik u Senatu, postao je čelnik senatskih republikanaca umjesto Trenta Lotta, koji je odstupio s tog položaja zbog izjave koju su mnogi ocijenili kao otvoreno žaljenje za davno prošlim vremenima rasne segregacije.

Senator Frist izrazio je zadovoljstvo prvim tjednom provedenim na položaju čelnika republikanaca u Senatu, ističući da je bio vrlo produktivan. Prije mjesec dana, gospodin Frist nije ni slutio da će se naći na tom položaju. Svoj meteorski uspon može zahvaliti ostavci senatora Trenta Lotta. Gospodin Lott izazvao je pravu buru negodovanja kada je, prošli mjesec, kazao da bi zemlja danas bila u boljem stanju da je na predsjedničkim izborima 1948. pobijedio senator Strom Thurmond, koji se tada zalagao za rasnu segregaciju.

Nedugo nakon što je stupio na novu dužnost, Bill Frist je, pod pritiskom demokrata i organizacija za zaštitu građanskih prava, obećao da će postaviti prioritete koji će “obuhvaćati interese svih Amerikanaca”. "Obećavam vam dijalog i punu svijest o tome da svi mi - ne samo republikanci, već cijeli američki narod - nismo učinili dovoljno na rješavanju rasnog pitanja."

Gospodin Frist, koji je prvi puta izabran u Senat 1994, došao je na položaj čelnika republikanaca s manje političkog iskustva od mnogih koji su ranije obnašali tu dužnost.

Senator Frist je završio studij medicine na sveučilištu Harvard i po zanimanju je kirurg, specijalist za presađivanje srca i pluća. Svojedobno je pružio liječničku pomoć tada 98-godišnjem senatoru Stromu Thurmondu, koji je kolabirao tijekom rasprave u Senatu. Uz to, sudjelovao je u humanitarnim misijama u Sudanu, gdje je operirao žrtve građanskog rata. Također je putovao u Afriku s irskim rockerom Bonom, u okviru kampanje protiv AIDS-a.

Bijela kuća smatra gospodina Frista, s njegovim humanitarnim interesima i ležernim, prijateljskim držanjem, uzorom “suosjećajnog konzervativca”, o kakvima je govorio predsjednik Bush u svojoj predizbornoj kampanji.

Iako se nagađa da bi se mogao kandidirati na predsjednika na izborima 2008., 50-godišnji senator za sada je usredotočen na svoje dužnosti u Senatu, nadajući se da će zasjedanje ovog saziva gornjeg doma Kongresa biti obilježeno – kako je rekao – suradnjom i postignućima.

XS
SM
MD
LG