Linkovi

'Mutna prošlost' odluke o akciji protiv Iraka (12/01/03) - 2003-01-12


“Washington Post” na naslovnici donosi članak pod naslovom "Odluka Sjedinjenih Država o Iraku ima mutnu prošlost". U članku se tvrdi da se prva direktiva Pentagonu da se pripremi za rat pojavila u vidu male natuknice u supertajnom dokumentu koji je predsjednik Bush potpisao šest dana nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, a u kojemu se iznose obrisi plana za rat u Afganistanu.

Kako ističe “Post”, tijekom slijedećih 9 mjeseci, administracija predsjednika Busha Irak je pretvorila u žarišnu točku svog rata protiv terorizma bez da je o tome ostalo mnogo dokumenata o ključnim sastancima dužnosnika i događajima koji su doveli do formalne odluke o poduzimanju akcije protiv iračkog predsjednika Saddama Husseina. To je, ističe washingtonski list, karakterističan način djelovanja sadašnje administracije u kojemu je čitav proces donošenja odluka potpuno skriven od očiju javnosti.

Odluka o konfrontiranju Iraka pobjeda je male skupine konzervativaca, piše “Washington Post”, koji su još 1998. godine pozivali tadašnjeg predsjednika Clintona da "počne primjenjivati strategiju uklanjanja iračkog režima Saddama Husseina s vlasti". Ti isti konzervativci danas drže visoke položaje u administraciji, piše “Post”, imenujući posebice ministra obrane Donalda Rumsfelda, kao i njegovog zamjenika Paula Wolfowitza, te Zalmaya Khalilzada, sada posebnog izaslanika Bijele kuće za iračku oporbu.

I, za kraj, dnevna anketa iz najvećeg američkog lista “USA Today” - od čega najviše strahuju američki gradonačelnici? Tri četvrtine ih se najviše boji napada kemijskim oružjem na svoj grad, tek par posto manje ih smatra da je biološko oružje najveća prijetnja njihovom gradu. Obični kriminal najopasnijim drži manje od pola američkih gradonačelnika, dok nuklearna prijetnja zabrinjava njih samo 30 posto.

XS
SM
MD
LG