Linkovi

Uvoz medicinskih sestara (9/2/03) - 2003-01-12


U Sjedinjenim Državama vlada sve veća nestašica medicinskih sestara. Stanje je posebno zabrinjavajuće u saveznoj državi Tennessee, gdje se procjenjuje da će 2020. godine nedostajati od 10 i 30 tisuća medicinskih sestara. Jedan lokalni poduzetnik planira naći kratkoročno rješenje za ovaj dugoročni problem - uvozom medicinskih sestara iz inozemstva.

Vrijeme je jutarnjeg obilaska pacijenata na odjelu za opekotine u bolnici Vanderbilt. Medicinska sestra Michelle Wise kaže da je ovo jedan miran dan.

"Danas je zaista mirno i to mi se sviđa, ponekad sam toliko zauzeta da nemam vremena ni za odlazak u zahod," kaže gospođa Wise.

Iako je u njenom odjelu pun sastav medicinskih sestara, gospođa Wise kaže da se često osjeća prezauzeto i premoreno. Zbog takvog stanja mnoge njene kolegice napuštaju svoje zanimanje. Bilo je i ranije nestašica medicinskih sestara, međutim stručnjaci za zdravstvo tvrde da je ova posebna i po veličini i po trajanju. Ann Duncan vodi istraživački centar u Tennessiju koji se bavi tim problemom.

"Prava kriza još nije nastupila, ali će se pojaviti. Na osnovu naše studije u najboljem slučaju nedostajat će preko 9 tisuća sestara. U najgorem slučaju manjak će biti preko 30 tisuća,” kaže gospođa Duncan

Ron Marston je poduzetnik iz Nashvillea koji tvrdi da može pomoći ne samo bolnicama u Tennessiju već i ostalim američkim bolnicama u kojima postoji kronični manjak osoblja. Njegova tvrtka, HCCA, preko 30 godina je upravljala zdravstvenim objektima u Perzijskom zaljevu. HCCA planira dovesti kvalificirane medicinske sestre iz Britanije, Kanade, Indije i Filipina na dvogodišnje ugovore s ovdašnjim bolnicama. Tvrtka već posluje s bolnicama u Arizoni, Sjevernoj Karolini i Kentuckyju. U narednih pet godina gospodin Marston se nada dovesti dvije i po do tri tisuće medicinskih sestara za rad u akademskim centrima, lancima bolnica i samostalnim ustanovama.

Colleen Conway-Welch je ravnateljica Škole za medicinske sestre pri sveučilištu Vanderbilt i spada u one stručnjake koji upošljavanje iz inozemstva vide kao kratkoročno rješenje koje bi moglo donijeti više štete nego koristi te tvrdi da postoji svjetska kriza nedostatka medicinskih sestara.

"Uvoz medicinskih sestara neće dovesti do dugoročnog rješenja. Problem je u manjku takvog osoblja na svjetskoj razini, i ne želimo se naći u situaciji da otimamo osoblje drugim zemljama.”

Gospođa Conway-Welch nadalje ističe da je upošljavanje iz inozemstva samo prebacivanje manjka s jednog mjesta na drugo te da neće riješiti problem sve manjeg broja novih medicinskih sestara. Ron Marston iz tvrtke HCCA s time se slaže i tvrdi da upošljavanje iz inozemstva nije ni zamišljeno kao rješenje problema.

"To neće imati veliki utjecaj. Postoji 126 tisuća otvorenih radnih mjesta za medicinske sestre. Tri tisuće iz inozemstva ne mijenja situaciju ali je korak u pravcu povećanja broja medicinskog osoblja kojeg imamo ovdje na raspolaganju," kaže gospodin Marston.

On dodaje da će se smanjiti ovisnost o putujućim medicinskim sestrama koje popunjavaju radna mjesta na nekoliko tjedana ili mjeseci. Obzirom da su obično po satu plaćene više od stalno zaposlenih, to može izazvati negodovanje i visoke troškove za bolnice.

Becky Keck, upraviteljica bolnice Vanderbilt, kaže da je težak posao kontrolirati bolničke troškove i u isto vrijeme održavati zadovoljnim preuposleno bolničko osoblje. Premda je 10 posto radnih mjesta nepopunjeno, gospođa Keck kaže da Vanderbilt ne planira uposliti medicinske sestre iz inozemstva. "Morate zaista voditi računa o jezičnim preprekama posebno zbog medicinskog rječnika, nadalje, pisane upute su dosta komplicirane.”

Gospođa Keck radije zapošljava medicinske sestre iz mnogih medicinskih škola u Nashvilleu, te nastoji zadržati one koje već tu rade. Međutim, sa smanjenim upisom u tim školama i stalnim bijegom mladih iz tog zanimanja, ona priznaje da će možda na kraju morati potražiti pomoć iz inozemstva.

XS
SM
MD
LG