Linkovi

Bob Woodward: Bush u ratu (11/1/03) - 2003-01-11


Legendarni washingtonski novinar Bob Woodward, poznat po svojem radu na razotkrivanju afere Watergate, američkoj je publici nedavno ponudio još jednu veliku i važnu temu iz samog centra svjetske moći. U svojoj novoj knjizi “Bush at War – Bush u ratu”, gospodin Woodward opisuje prvih stotinu dana u američkoj administraciji nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001.

“Dijelom politička melodrama, dijelom špijunski triler, a dijelom “bildungsroman” – tako najnoviju knjigu Boba Woodwarda opisuju američki kritičari. U njoj se doista može naći ponešto za svakoga koga zanima američka politika, kako njeno formuliranje, tako i njeno provođenje, a sve iz pera jednog od najutjecajnijih washingtonskih novinara. Možda najveća vrijednost njegove knjige leži u činjenici da je napisana iz perspektive washingtonskog insajdera. Bob Woodward već odugo ima pristup najvišim vrhovima američke političke scene. To se ogleda i u njegovom najnovijem djelu, koje se osniva na zabilješkama s više od pedeset sastanaka Vijeća za nacionalnu sigurnost i više od stotinu intervjua, uključujući i dva polusatna intervjua koja mu je dao sam predsjednik Bush.

“Bush u ratu” opisuje prve reakcije administracije u danima nakon terorističkih napada na New York i Washington; formuliranje prvog odgovora; te debate oko rata u Afganistanu i najprikladnijeg oblika njegovog vođenja. Iz knjige je vidljivo da je Bijela kuća mogućem ratu pristupala vrlo oprezno – u jednom trenutku je čak razmatrano upućivanje više od 50 tisuća vojnika u Afganistan. Prema pisanju gospodina Woodwarda, Pentagon je bio prilično nespreman za pokretanje takve vojne kampanje, dok se Središnja obavještajna agencija CIA daleko bolje snašla u novonastalim uvjetima, dijeleći milijune dolara afganistanskim paravojnim vođama da bi podržali američku akciju.

Sam predsjednik Bush opisan je, kažu kritičari, upravo kako bi Bijela kuća željela da bude opisan – kao neustrašiv i odlučan čelnik, koji odbija brinuti o vlastitoj sigurnosti, no istovremeno je promišljen i pun brige za dobrobit civila u Afganistanu. Packe je, međutim, dobio ministar obrane Donald Rumsfeld, kojega je Woodward opisao kao “ćudljivog, tajnovitog i opsjednutog Irakom”.

Autor knjige “Bush u ratu” znatan prostor na svojim stranicama posvećuje i ostalim članovima najužeg predsjednikovog kruga, kao što su savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice i državni tajnik Colin Powell. Prosječni čitatelj tako dobiva nezapamćenu priliku da se iz prve ruke upozna s procesom donošenja ključnih odluka, koje su u danima nakon napada od 11. rujna, dolazile iz Bijele kuće.

Unatoč tome što opisuje povijesni trenutak u američkoj, pa i svjetskoj politici, Woodward je svojem djelu pristupio baš kao pravi novinar – koncentrirajući se na trenutak, na detalje i na čistu kronološku naraciju, a zanemarujući širi povijesni i politički kontekst. Iako ima onih koji Woodwardu zamjeraju nedostatak šire vizije, on u knjizi “Bush u ratu” nudi ipak nešto nezamjenjivo – pogled na Bijelu kuću na povijesnoj prekretnici iz najbliže moguće perspektive.

XS
SM
MD
LG