Linkovi

SAD i Britanija upućuju pojačanja dok se Irak priprema za mogući rat (11/1/03)/ - 2003-01-11


Sjedinjene Države i Britanija upućuju dodatne snage u područje Perzijskog zaljeva dok je iračka vojska održala vojnu vježbu u sklopu priprema za mogući rat. Britanski nosač zrakoplova “Royal” isplovio je danas iz Engleske u sklopu operacija koje službeni London naziva najvećm razmještanjem pomorskih snaga u posljednjih 20 godina. Navedeni nosač zrakoplova priključit će se drugim brodovima na vojnim vježbama u blizini obale Malezije, a potom će se britansko brodovlje, s oko osam tisuća vojnika, uputiti u područje Zaljeva.

Razmještanje britanskih snaga dolazi dan nakon što je američki ministar obrane Donald Rumsfeld naredio odlazak u regiju dodatnih 35 tisuća vojnika. Prema nekim informacijama Pentagon šalje elektronske poruke iračkim generalima u kojima ih se upozorava da ne izvrše naređenja Saddama Husseina o uporabi kemijskog ili biološkog oružja protiv savezničkih vojnika.

U međuvremenu, inspektori Ujedinjenih Naroda nastavili su potragu za zabranjenim iračkim oružjima. Danas su posjetili dva vojna kompleksa sjeverno od Bagdada, te postrojenja medicinskih i farmaceutskih kompanija.

XS
SM
MD
LG