Linkovi

Utjecajni republikanci kritiziraju predsjednikov ekonomski plan (11/1/03) - 2003-01-11


Prelistavajući jutrošnja izdanja američkih novina pažnju privlači članak s naslovnice “Washington Posta”, u kojemu već naslov najavljuje da neki ključni senatori iz Republikanske stranke nalaze zamjerke prijedlogu predsjednika Busha o smanjenju poreza vrijednom preko 670 milijardi dolara. To je, piše washingtonski dnevnik, rani znak da će Bijela kuća biti sučeljena s mnogo težom bitkom nego što joj se dogodilo u dva ranija kruga raspravi o smanjenju poreza.

Bez obzira što su i predsjednik Bush i njegovi suradnici navijestili da će se žestoko boriti za usvajanje predsjednikovog prijedloga, najmanje petorica vrlo utjecajnih republikanaca u Senatu već su izrazila dvojbe oko usvajanja tog prijedloga, posebice njegovog ključnog dijela - ukidanja poreza na dividende. Primjerice, predsjedatelj Senatskog odbora za financije, Charles Grassley, kako izvješćuje “Post”, jučer je izjavio da to možda neće uspjeti proći u odboru.

Senatori John McCain i George Voinovich već su izrazili svoje primjedbe na predsjednikov prijedlog, a senator Lincoln Chafee je izjavio da ga neće podržati. Senatorice iz države Maine, Olympia Snowe i Susan Collins zatražit će velike promjene u predsjednikovom planu, ponajviše glede ukidanja poreza na dividende. Kako piše “Washington Post”, kad se uzmu u obzir i izraženi stavovi demokrata, realno je za očekivati da će predsjednikovih predloženih 670 milijardi biti znatno smanjeni.

“Los Angeles Times”, u članku naslovljenom "License to Kill – Dozvola za ubojstvo", razmatra nove ovlasti dane Središnjoj obavještajnoj službi, CIA-i, među kojima i onu najkontroverzniju - ovlast da ubije teroriste. Tu su ovlast operativci CIA-e iskoristili jesenas, u Jemenu, kada su projektilom iz bespilotne letjelice Predator ubili šestoricu muškaraca u Jemenu, među kojima i jednog traženog teroristu, planera napada na američki razarač Cole.

To je, međutim, piše “Los Angeles Times”, bio nedvojben slučaj; problem leži u budućim takvim akcijama, u kojima bi, uz teroriste, u opasnosti mogli biti i nevini civili. Što o tome kažu nova pravila rada CIA-e? “Times” navodi riječi više neimenovanih dužnosnika koji tvrde da su pravila angažmana CIA-e usklađena sa zahtjevima međunarodnog prava, Haškom konvencijom iz 1907, te Ženevskom Konvencijom iz 1949. godine.

XS
SM
MD
LG