Linkovi

Novi naftni trokut: Kazahstan-Azerbejdžan-Turska (10/1/03) - 2003-01-10


Energetski stručnjaci su nedavno u Zakladi Carnegie Washingtonu razmatrali pitanje vezane uz povećanje izvoza nafte iz Rusije i područja Kaspijskog mora.

Amy Jaffe, energetska analitičarka Instituta James Baker u Houstonu, kaže da nije za očekivati da Rusija može ubrzo povećati izvoz nafte. Zbog oštre zime ruski izvoz će tijekom sljedećih nekoliko tjedana vjerojatno pasti, međutim ona vjeruje da će tokom sljedećih 12 mjeseci Rusija značajno povećati izvoz.

Sastanak u Zakladi Carnegie bio je koncentriran na najnovija postignuća u izgradnji naftovoda koji će dovesti rusku i srednje-azijsku naftu na zapadno tržište.

Dok je u prošlosti Rusija tretirala Kazahstan kao konkurenciju, u zadnje vrijeme je postala spremnija za suradnju. Martha Olcott, stručnjakinja za energetiku koja radi u Zakladi Carnegie smatra da navažniji ciljevi Rusije u Kaspijskoj regiji predstavljaju "osiguranje što većeg prometa kroz Rusiju, što veći vlasnički udio postrojenja u piodručju Kaspijskog mora, te partnerstvo u ključnim projektima, posebno u Kazahstanu.”

Zapadne naftne kompanije su puno investirale u Kazahstan te grade naftovod od Bakua u Azerbejdžanu na zapad preko planina do Ceyhana na turskoj sredozemnoj obali.

Rusija pak koristi crnomorsku luku Novorossiysk za izvoz svoje nafte iz Središnje Azije. Tursku brine sve veći broj tankera koji prolaze uskim tjesnacem Bospora koji se nalazi pored Istanbula.

Amy Jaffe kaže da je jedan od načina smanjenja pritiska na Bospor okretanje smjera toka nafte u naftovodu koji vodi iz Slovenije na sjever prema Madžarskoj: "Taj sistem bi uz vrlo malo ulaganje, u visini od svega par stotina milijuna dolara, mogao značajno doprinijeti ruskom izvozu na zapad i pri tome u potpunosti zaobići Tursku.”

Trenutno postoje neiskorišteni kapaciteti naftovoda iz sovjetskog razdoblja koji vodi iz Rusije do Slovačke i Madžarske.

Rusija stalno povećava svoje devizne prihode izvozom nafte. Naftno tržište je trenutno nestabilno, s već dugo nezabilježenim visokim cijenama koje su uvjetovane nesigurnošću oko mogućeg rata s Irakom što utječe i na ponudu i na cijenu nafte.

XS
SM
MD
LG