Linkovi

Registracija stranaca izaziva uznemirenje (10/1/03) - 2003-01-10


Sjeverna Koreja i Irak ne silaze s naslovnica američkog tiska, a pažnju i danas privlače oprečna tumačenja predsjednikovog plana za poticanje gospodarstva. Jedna tema koja se u mnogim listovima spominje, iako na rubu dogadjaja, je današnji krajnji rok za ponovnim registriranjem državljana mnogih zemalja Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike. “Registracija izaziva paniku i zabrinutost” naslov je teksta u današnjem Washington Postu.

Od onih koji su se do danas prijavili Službi za useljavanje i naturalizaciju – sukladno kontroverznom zakonu o ponovnom registriranju – više od 500 ih je zadržano u zatvoru. Postupak je započeo prije mjesec dana za muškarce na privremenim vizama iz Irana, Iraka, Libije i Sirije. Nakon njih će se svi muškarci stariji od 16 godina iz država s pretežito muslimanskim stanovništvom, kao i iz Sjeverne Koreje, takodjer morati registrirati – piše washingtonski list.

Iako je služba za imigracijske poslove očekivala da će joj se doći prijaviti oko 10 tisuća ljudi, do sada ih se registriralo oko 15 tisuća, ali ne bez straha – nakon što je u Los Angelesu bilo zadržano na zatvorskom ispitivanju oko 200 mladih Iranaca. Uzimanje otisaka prstiju, fotografiranje i ispitivanje izazivaju bijes – piše Philadelphia Inquirer, koji prenosi tvrdnju sirijskog lječnika Khattara Aizookyja da sve to nije motivirano “sigurnosnim, nego političkim i diplomatskim razlozima.”

XS
SM
MD
LG