Linkovi

Pištolji-igračke na udaru zakona (9/1/03) - 2003-01-09


Prije par mjeseci, u jednoj bankovnoj poslovnici u New Jerseyu, blagajnica se našla sučeljena s pljačkašem, točnije pljačkašicom, glave prekrivene skijaškom maskom, sitnijeg rasta i vrlo nježnog, gotovo dječjeg glasa. No, kad je taj glas zatražio da izruči svu gotovinu iz blagajne, zahtjev je bio popraćen uperenim pištoljem u čiju pogibeljnost nitko od prisutnih nije imao nikakvih sumnji. Blagajnica je predala oko tri tisuće dolara, a pljačkašica i njezina pomagačica, koja je isti takav pištolj držala uperen na klijente banke, pobjegle su automobilom koji ih je čekao pred vratima.

Već za dan-dva istraga je otkrila da su pljačkašice sestre blizanke, stare 14 godina. No, otkriveno je, isto tako, da su pištolji kojima su prijetile bili obične igračke. Doduše, ne posve bezopasne igračke – to su zračni pištolji, koji ispaljuju malene kuglice od mekanog metala: izbliza, i ti pištolji mogu ozlijediti. Svejedno, oni se uglavnom smatraju igračkama.

Spomenuta pljačka banke bila je, međutim, kap koja je prelila čašu strpljivosti javnosti i diljem Sjedinjenih Država gurnula pištolje-igračke bliže nadležnosti policije. Baltimore je upravo ovih dana usvojio zakon kojim se prodaja zračnih pištolja maloljetnicima smatra prekršajem, dok Chicago raspravlja o potpunoj zabrani uporabe takvih pištolja. Neki su gradovi zabranili uporabu bilo kakve replike oružja na javnim mjestima. Najveći lanac robnih kuća, Wal-Mart, čak je uveo dobnu granicu za prodaju pištolja za boje, na komprimirani zrak, jer, kako se pokazalo, i oni, prebojani u crno, mogu poslužiti kao uvjerljiva imitacija pravog oružja.

Grad New York, mjesto gdje su incidenti s pištoljima-igračkama prilično česti, a neki od njih i s fatalnim posljedicama, odlazi najdalje u borbi protiv ovih upitnih igrački: gradski vijećnici upravo su predložili zakonsku mjeru kojom bi se na području grada zabranila prodaja svih pištolja-igrački. Ukoliko bude usvojen, bit će to prvi zakon takve vrste u čitavoj Americi i, kako smatraju dužnosnici, otvorit će vrata sličnom zakonodavstvu diljem zemlje.

New York već ima jedan zakon o pištoljima-igračkama, usvojen prije četiri godine, kojim se dozvoljava njihova prodaja ukoliko su jarkih boja ili prozirni ili imaju vidljivo istaknut znak proizvođača igračaka. Zakon, međutim, nije mnogo promijenio zlouporabu igračaka: one se lako preboje, a znak proizvođača se prekrije crnom trakom.

Podaci iz devedesetih godina pokazuju da je, u samo četiri godine, policija u čitavim Sjedinjenim Država zaplijenila gotovo 40 tisuća pištolja-igračaka koji su bili korišteni tijekom izvršenja kaznenih djela. U međuvremenu, brojke su se značajno povećale, te se samo u New Yorku godišnje i par tisuća takvih pištolja nađe s krive strane zakona.

U drugim dijelovima Amerike, problemu se pristupa na drugačije načine. U Californiji djeluje organizacija «Kampanja protiv nasilja» koja poziva djecu da svoje pištolje-igračke donesu u likovne radionice, gdje ih se, potom, koristi u izradi slika, skulptura ili drugih umjetničkih djela. Do sada, ta je organizacija prikupila više od 20 tisuća pištolja-igračaka.

XS
SM
MD
LG