Linkovi

Smanjenje poreza - 'bit problema' ili pomoć bogatima? (8/1/03) - 2003-01-08


Predsjednik Bush predstavio je jučer novi plan za stimuliranje gospodarskog rasta kroz smanjenje poreza. Ovo je drugi predsjednikov prijedlog o velikom smanjenju poreza u posljednje dvije godine.

Program koji je predstavio predsjednik George Bush osniva se na ukidanju saveznog poreza na dividende, koje mnoge kompanije isplaćuju svojim dioničarima.

Kudlow: Dionice bi mogle porasti i za 40 posto

Larry Kudlow, savjetnik bivšeg predsjednika Reagana i voditelj popularne televizijske emisije o biznisu, kaže da mu se predsjednikov plan svidio:

"Predsjednikov plan zahvaća samu srž problema. Treba pomoći oporavku financijskih tržišta i ulaganja, te proširenju biznisa. Sve dok Središnja banka bude održavala potrebni pritok novca, mislim da bi ove godine moglo doći do ekonomskog oporavka i da bi cijene dionica ove i sljedeće godine mogle porasti i do 40 posto."

Boxer: Najviše koristi bogatima, najmanje srednjoj klasi

Međutim, kao što se moglo očekivati, oporbeni demokrati protive se predsjednikovom prijedlogu. Prema njihovim riječima, predsjednikov plan ide na ruku bogatima, a ne srednjoj klasi. Senatorica Barbara Boxer iznijela je svoj stav u raspravi u Senatu: "Vidjela sam predsjednikov plan. Osobno smatram da će od njega najviše koristi imati bogati, a najmanje srednja klasa. Osim toga, te će mjere dovesti do katastrofalnih proračunskih manjkova."

Lynch: Smanjenje poraze dovest će do proračunskog manjka

Prema predsjednikovom planu, vladini bi prihodi u sljedećih deset godina bili smanjeni za 647 milijardi dolara. Prethodno smanjenje poreza, usvojeno 2001., koštat će u razdoblju od deset godina preko bilijun dolara.

Jerry Lynch, profesor ekonomike na sveučilištu Purdue u Indijani slaže se da bi najnoviji prijedlog mogao dovesti do povećanja državnog deficita: "Nema sumnje da će ovaj plan povećati proračunski manjak. No, prava mjera vladinog pritiska na privatni sektor ogleda se u tome koliko ona troši, a ne koliko prihoda ostvaruje od poreza ili financiranja deficita."

Kada je predsjednik Bush prije dvije godine stupio na dužnost, vlada je raspolagala proračunskim viškom. Danas, zbog recesije, smanjenja poreza i povećanja izdvajanja za obranu, pojavio se proračunski manjak.

"Siromašni jedva da i plaćaju porez"

No, je li predsjednikov plan doista namijenjen prvenstveno bogatima? Jerry Lynch smatra da nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje. "Ne bih rekao da plan neće uopće pomoći siromašnima. Treba imati na umu da skoro 50 posto poreznih obveznika s najnižim primanjima gotovo uopće ne plaća nikakve poreze. Stoga se smanjenje poreza na dohodak neće odraziti na njihovu financijsku situaciju."

Oba doma Kongresa raspravljat će o predsjednikovom planu tijekom sljedećih nekoliko tjedana, no donošenje konačne odluke ne očekuje se prije travnja.

XS
SM
MD
LG