Linkovi

WP: 'Ratni troškovi mogli bi minimizirati poticajne mjere' (8/1/03) - 2003-01-08


Glavna vijest prethodnog dana – predsjednikov paket poticajnih ekonomskih mjera – danas je glavna tema američkih novina. Uz prenošenje predsjednikovih obrazloženja prednosti ubrizgavanja 674 milijardi dolara u ekonomske tokove u sljedećih 10 godina, gotovo svi listovi navode i opasnosti koje bi po te mjere imao novi rat u Zaljevu. Washington Post već u naslovu ističe “Ratni troškovi mogli bi minimizirati poticajne mjere”.

Ekonomist sa sveučilišta Yale - William Nordhaus – tvrdi da bi rat protiv Iraka koštao najmanje 100 milijardi dolara, a ukoliko bi trajao dugo troškovi bi u sljedećih deset godina dostigli jedan bilijun i 600 milijardi dolara. Bilo koji iznos izmedju te dvije krajnosti izbrisao bi koristi predsjednikovih poticajnih mjera, tvrdi - prema pisanju washingtonskog lista – profesor Nordhaus.

List prenosi i druge procjene: Centar za strateške i medjunarodne studije prognozira da bi rat u trajanju od 6 do 12 tjedana doveo do daljnjeg pada vrijednosti dionica, rast kamata i usporavanja gospodarskog rasta na 1.75. posto. A ukoliko rat potraje 90 do 180 dana, što će ozbiljno potresti tržište nafte, gospodarstvo bi bilo unazadjeno neovisno o tome kakva se ekonomska politika vodi – piše Washington Post.

Predsjednik Bush se odlučio na smanjenje poreza u trenutku kada rastu izdvajanja za oružane snage, domovinsku sigurnost i zdravstvo, što vodi trajnom povećanju proračunskog manjka – piše današnji Philadelphia Inquirer. Sjedinjene su se države nakon 11.rujna 2001.godine sučelile s nepredvidljivim troškovima borbe protiv terorizma i očuvanju domovinske sigurnosti.

Tome treba dodati i ambiciozne planove glede zdravstvenog osiguranja, zatim troškove gradnje sustava proturaketne obrane…Kada se još ima na umu pad saveznih prihoda, onda je razumnjiva zabrinutost analitičara da bi savezni proračun u sljedećem razdoblju mogao zapasti u fazu rastućeg deficita – piše Philadelphia Inquirer.

XS
SM
MD
LG