Linkovi

Rumsfeld ponavlja da rat protiv Iraka nije neizbježan (8/1/03) - 2003-01-08


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld ponovio je da rat s Irakom nije neizbježan. No, najviši časnici u ministarstvu obrane ubrzano provode planove razmještanja postrojbi u području Perzijskog zaljeva. Medju onima koji odlaze u to područje su i ključni stručnjaci za planiranje ratnih operacija.

Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga upućuje članove svog stožera za planiranje ratnih operacija u zaljevsku državu Qatar, odakle bi koordinirali eventualnu vojnu ofenzivu protiv Iraka. Usporedo s tim aktivnostima, ministar obrane Donald Rumsfeld tvrdi da je sustavno gomilanje snaga u Zaljevu odraz nastojanja njegovog ministarstva da predsjedniku Bushu pripremi teren za uporabu sile – ukoliko to bude nužno. No, gospodin Rumsfeld kaže da rat nije neizbježan, te da je on uvjeren da uporaba sile treba biti zadnja opcija. Umjesto toga – rekao je – kriza oko iračkog oružja masovnog uništavanja trebala bi biti riješena jednostavnom kapitulacijom Saddama Husseina i njegovim odlaskom u izbjeglištvo, čime bi se omogućilo razoružanje Iraka.

“I dalje se nadam da će on otići, te se nadam da će se Irak razoružati; nadam se da primjena sile neće biti potrebna, ali ćemo u medjuvremenu nastaviti razmještanje snaga," kaže ministar Rumsfeld.

Ni gospodin Rumsfeld, ni general Richard Myers – zapovjednik Združenog stožera oružanih snaga – nisu otkrili pojedinosti o najnovijim pojačanjima koja se upućuje u Zaljev. General Myers kaže da bi otkrivanje takvih podataka moglo pomoći potencijalnim neprijateljima Sjedinjenih Država.

“Ako bi otkrili broj vojnika, vrstu oružanih sustava koje razmještamo u regiji – to nam, jednostavno, ne bi bilo od pomoći," izjavio je general Myers.

Predstavnici ministarstva obrane navode, medjutim, da se dodatnih 25 tisuća vojnika nalazi na putu ka Zaljevu, gdje je već stacionirano skoro 60 tisuća američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG