Linkovi

Semiatin: Ekonomski planovi u sjeni Iraka (7/1/03) - 2003-01-07


Predsjednik George Bush predstavit će danas paket ekonomskih mjera kojima je cilj poticanje gospodarstva. Svoj ekonomski plan ekonomskih objavit će ovaj tjedan i demokrati na Capitol Hillu. Sudbina tih prijedloga mogla bi, međutim, ovisiti od eventualnog rata s Irakom - smatraju neki analitičari, medju kojima je i profesor Sveučilišta American Richard Semiatin.

Usporedo s pripremanjem paketa poticajnih ekonomskih mjera, predsjednik Bush je proteklih dana posvetio veliku pažnju situaciji u Iraku i Sjevernoj Koreji. A kada predsjednikov paket mjera uđe u kongresnu proceduru, rasprava o njemu će vjerojatno biti u sjeni Iraka – tvrdi profesor Richard Semiatin:

“Ekonomski plan koji predlaže predsjednik, kao i onaj koji će predložiti demokrati, past će u drugi plan zbog zbivanja oko Iraka. Mnoge ovogodišnje aktivnosti u Kongresu bit će zamrznute sve dok ne bude izvjesno kakav će biti ishod ratne situacije.”

Unatoč tim nepoznanicama – sudbini ekonomskih planova, te konačnom rezultatu iračke krize – na političkoj se pozornici već pojavilo više demokrata koji najavljuju kandidaturu za predsjedničke izbore. To su senator iz North Caroline John Edwards, zatim bivši čelnik demokrata u Zastupničkom domu, kongresmen Dick Gephardt, pa senator iz Massachusettsa John Kerry i njegov kolega iz Connecticuta Joe Lieberman.

Upitali smo profesora Semiatina – nisu li preuranjene te kandidature, s obzirom da se ne zna što će se na koncu dogoditi s Irakom, Sjevernom Korejom i gospodarstvom?

“Iako sam siguran da se svi kandidati nadaju da će Sjedinjene Države uspjeti u rješavanju svih tih problema, nesumnjivo je da se demokrati također nadaju da ekonomska situacija neće biti onoliko dobra koliko se to prognozira. Slabija ekonomija bi im otvorila veće mogućnosti na izborima 2004. godine. No, još uvijek je prerano za prognoze. Prisjetimo se samo travnja 1991. godine: tadašnji predsjednik George Bush stariji uživao je podršku čak 89 posto Amerikanaca, a samo 18 mjeseci kasnije izgubio je na izborima.”

Nitko ne zna kakva će biti situacija za dvije godine, u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora - kaže profesor Sveučilišta American. On ukazuje na promjene do kojih je došlo i na Capitol Hillu, gdje je položaj čelnika republikanske većine u Senatu preuzeo senator Bill Frist, a na čelo demokratske manjine u Zastupničkom domu došla je zastupnica Nancy Pelosi. Hoće li se to odraziti na politička kretanja u Washingtonu – upitali smo profesora Semiatina.

“Hoće. Frist je vrlo tijesno povezan s Karlom Roveom, jednim od glavnih savjetnika predsjednika Busha. Frist je inače izvanredno inteligentan čovjek, svjetski poznati kardio-kirurg. Sljedeće dvije godine on će biti u vrlo bliskom savezništvu s Bijelom kućom.”

A nakon te dvije godine, nastavlja profesor Sveučilišta American Richard Semiatin, senator Frist će se polako početi udaljavati od predsjednika Busha i pripremati za vlastitu kandidaturu na predsjedničkim izborima 2008. godine.

XS
SM
MD
LG