Linkovi

Prioriteti 108. saziva Kongresa na domaćoj političkoj sceni (7/1/03) - 2003-01-07


Danas počinje 108. saziv Kongresa Sjedinjenih Država. Koja će unutrašnjepolitička pitanja dominirati sljedeće dvije godine kongresnim rapravama? Ovo je pitanje Victor Morales uputio dvojici američkih političkih analitičara.

Prvi prioritet u novom sazivu je usvajanje godišnjeg saveznog proračuna – i to za ovu fiskalnu godinu koja je počela prije tri mjeseca. Drugi zakonodavni prioriteti bit će definirani u predsjednikovoj govoru o stanju nacije, koji će predsjednik održati u Kongresu krajem mjeseca.

Nakon godišnjeg proračuna, "ekonomski paket"

Stephen Hess, analitičar koji radi u Institutu Brookings, kaže da vlada želi da Kongres odobri ekonomski paket zakona kojima je cilj pokrenuti posustali gospodarski rast. Paket se u velikoj mjeri sastoji od mjera koje predviđaju smanjenje poreza.

"Predsjednik smatra da će se ekonomija na taj način ponovno pokrenuti. Mislim da će se on svom snagom založiti za smanjenje poreza. Podsjetimo se, kad je predsjednik prije dvije godine jedva pobijedio na izborima, svi su mislili da će se on smjestiti u sredinu političkog spektra, da će surađivati s oporbom. To se nije dogodilo. Predsjednik je odlučno progurao prvi val smanjenja poreza – i to u samo četiri mjeseca, za što inače obično treba oko 18 mjeseci" - izjavio je Stephen Hess.

Nominacije sudaca - medijski događaj prvog reda

Hoće li takav beskompromisni zakonodavni plan predsjednik imati kada su u pitanju teme iz socijalne problematike – primjerice pobačaj, poboljšanje školskog sustava, imenovanja novih sudaca? Pitanje upućujemo Davidu Keenu, predsjedniku Američke konzervativne unije.

"Vjerojatno će u sljedeću godinu dana doći do otvaranja nekih mjesta u Vrhovnom sudu, zbog odlaska u mirovinu nekih sudaca. Predsjednik će biti spreman za nominaciju novog kandidata. No njegova potvrda od strane Kongresa neće biti laka, jer Demokrati neće pustiti nikoga tko je po njihovom mišljenju ultrakonzervativan. Ova će tema dominirati Kongresom, a i medijima" - tvrdi gospodin Keene.

Hess: Rijetka prilika

Stephen Hess objašnjava da je vladi na Capitol Hillu teško progurati vlastite zakonodavne inicijative, kao i vlatite kandidate za visoke položaje u sudstvu. Iako su republikanci u većini i u Zastupničkom domu i u Senatu, a “drže” i Bijelu kuću, za usvajanje zakona u Senatu treba 60 od 100 glasova. U ovom sazivu, senatora iz Republikanske stranke je 51, iz Demokratske - 49. Prema tome, ako se želi usvojiti zakon potrebno je pridobiti i neke demokrate, a to se može u pravilu učiniti ako se zakonodavni prijedlog ublaži, ako se uklone njegove oštrije ideološke komponente – objašnjava Stephen Hess.

"Ovaj saziv Kongresa predstavlja rijetku priliku. Naime, nakon dugog vremena vlast je ujedinjena – i u zakonodavnoj i u izvršnoj dominantna je Republikanska stranka. U prošlosti je u pravilu bilo drugačije: jedna je stranka bila u većini na Capitol hillu, a druga je držala Bijelu kuću. Ja mislim da ovaj predsjednik zna što želi, zna kako to postići. No treba pričekati i vidjeti što će se od toga ostvariti jer naš sistem vlasti je ipak vrlo kompliciran" - objašnjava Stephen Hess.

Keen: Predsjednik zna što želi, a zna i kako to postići

Upitan da za slušatelje u inozemstvu objasni sadašnji politički trenutak u Americi, David Keene je rekao: "Mislim da je posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo koliku su pogrešku napravili mnogi u inozemstvu kada su podcjenjivali predsjednika Georgea Busha. Jer, zaista, predsjednik Bush zna što želi, i zna kako to postići. On je vrlo efikasan političar. Na ruku mu naravno ide i to što je njegova stranka u većini u Kongresu."

David Keene Bijeloj kući je uputio jedan savjet - predsjednik se ne smije isključivo posvetiti vanjskoj politici i vojnoj problematici, a ignorirati domaću problematiku. Jer, podsjetimo, sljedeća 2004. godina je godina predsjedničkih izbora, i glasači bi mogli kazniti ono što smatraju ignoriranjem njihovim vlastitih prioriteta.

XS
SM
MD
LG