Linkovi

Adam Eterovich: <I>Hrvati i Hrvatska u Izgubljenoj koloniji</I> - 2003-01-05


Ono što danas povjesničari nazivaju Izgubljena kolonija zapravo je prva engleska kolonija u Novom svijetu, točnije na atlanskoj obali američkog kontinenta osnovana 1585. Naziv proistječe iz činjenice što se ova kolonija naseljenika nije uspjela održati, i kad je druga skupina Engleza došla u to područje 1590. kolonija je, u medjuvremenu, jednostavno – nestala! Ono što su novopridošli pronašli bile su urezane riječi u jednom velikom stablu 'CROATOAN'.

Većina američkih povjesničara smatra da ova riječ potječe iz jezika američkih Algonquin Indijanaca, kao i riječ 'Croatan' kako se zovu i dva otoka u današnjoj državi Južnoj Karolini. Međutim, umirovljeni izdavač i publicist Adam Eterovich iz Kalifornije smatra da te riječi ukazuju na to da su Hrvati na neki način sudjelovali u misiji koja je utemeljila Izgubljenu koloniju. O tome je upravo objavio i knjigu. Za našu rubriku Hrvatsko-američke veze s njim je o toj knjizi razgovarao Zdenko Novački.

Tvrdnja ili pretpostavka da su Hrvati sudjelovali u otkrivanju Novog svijeta s Kolumbom, ili pak u ekspediciji koju je predvodio glasoviti britanski pomorac sir Walter Raleigh i koja je utemeljila Izgubljenu koloniju, na području današnje Virginije, naišla bi u znanstvenim krugovima na osporavanja.

Međutim, pisac i istraživač Adam Eterovich, autor brojnih knjiga o Hrvatima u Americi, tu je pretpostavku postavio kao središnji dio svoje upravo objavljene knjige Hrvatska i Hrvati u Izgubljenoj koloniji. "U to doba Hrvati su bili najvećim dijelom u mletačkom carstvu, oko 80 posto. I to je bilo veliko trgovačko carstvo. Drugi dio Hrvata na obali bio je u Dubrovačkoj Republici, koja je bila slobodna i neovisna i bila također svojevrsno trgovačko carstvo. Oni su putovali još od trinaestog stoljeća u Englesku. U Southamptonu je sazidana kapelica 1421. od kamena iz Dalmacije. Njihove brodove i Galije su iznajmljivali Španjolci koji jednostavno više nisu imali dovoljno posada. Englezi su ih zapošljavali kao kormilare i mornare. A i Britanci i Španjolci su u njih imali povjerenje jer su znali da nemaju osvajačkih aspiracija ni velike vojske".

Gospodin Eterovich kaže kako razlog zašto nema više pisanih podataka o Hrvatima na engleskim i španjolskim brodovima leži u činjenici da nisu imali državu, već su dolazili iz različitih država i bili proglašavani Mađarima, Mlecima, Austrijancima, Turcima, Slavoncima, Esclavonima, Ilirima, Dalmatincima ili Dubrovčanima...No, po gospodinu Eterovichu, nisu samo hrvatski mornari sudjelovali u osvajanju novog svijeta. Ugledni dubrovački bankar u Londonu Nikola Gučetić susreo se s vođom ekspedicije koja je krenula u Virginiju, sir Walterom Raleighom 1585. prije polaska na put.

U Londonu je u to doba postojala dalmatinsko-hrvatska kolonija i - po gospodinu Eterovichu - za pretpostaviti je da su oni na neki način sudjelovali u financiranju ovog pohoda. "Zbog tog susreta sa sir Walterom Releighom uvjeren sam da je Gučetić imao neki interes u tom putovanju. Ja imam popis kolonista iz 1585. i očigledno Hrvati se nisu nalazili među njima, jer to je bio poduhvat Engleza, ali sam siguran da su sudjelovali u ekspediciji kao mornari i financijeri".

Gospodin Eterovich podsjeća da je Hrvatska, iako nije postojala kao država, od 1400. pa negdje do 1650. prolazila kroz svoje zlatno doba i da su mnogi Hrvati sudjelovali u trgovinskim i diplomatskim aktivnostima. Kao još jedan dokaz, ovaj američki publicist navodi mnoge slične riječi u hrvatskom i jeziku Indijanaca Algonquin i današnje nazive mjesta u saveznoj državi Sjevernoj Karolini koja - po njemu - potječu od varijacija na riječ Croat - to su Croatamonge, Croatamung Island, Croatan Indians, Croatoan Island, Croatan Indian Park itd.

No, postoje li izgledi da se pronađe neki konkretni dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje da su Hrvati sudjelovali u Izgubljenoj koloniji? "Ne želim izbjegavati odgovor, no pokušat ću odgovoriti na jedan drugi način - ne postoji ni veliki izgledi da ćemo ikad pronaći dokaz o Englezima koji su nestali iz ove kolonije. Ono što znamo jest da su brodovi doživljavali havarije ispred te obale još od 1498. godine i ti su mornari nestajali. Postoje dokazi da su živjeli među Indijancima. I jedino što bi se eventualno moglo pronaći jednog dana neki su novi grobovi u kojima bi se nalazili novčići ili drugi predmeti koji bi upućivali na podrijetlo.

Adam Eterovich, autor knjige Hrvatska i Hrvati u Izgubljenoj koloniji, kaže kako njegovo djelo predstavlja pokušaj da se prizna hrvatska uloga u ovoj ekspediciji. Slične pokušaje su povjesničari drugih etničkih zajednica u Americi, primjerice, Španjolci i Talijani, već odavno poduzeli kako bi dokazali sudjelovanje svojih predaka u prvoj europskoj koloniji na kontinentu. Kao Amerikanac hrvatskog podrijetla i autor brojnih knjiga o Hrvatima u Novom svijetu, gospodin Eterovich kaže da ovu knjigu smatra svojim doprinosom u tom smislu.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Adama Eterovicha Ragusan Press 2003. godine.

XS
SM
MD
LG