Linkovi

Osvrt na 2002: Grdešić o hrvatsko-američkim odnosima (2/1/03) - 2003-01-02


“Ovo je bila radna godina, u kojoj je postignuto mnogo toga” - ocijenio je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, kojega smo zamolili da se osvrne na hrvatsko-američke odnose u godini koja je za nama.

Proširenje NATO saveza, hrvatski doprinos u ratu protiv terorizma, ekonomska suradnja, te hrvatska dijaspora u Americi bile su glavne teme u hrvatsko-američkim odnosima u protekloj godini – rekao je veleposlanik Grdešić. Na summitu u Pragu, jasno je rečeno da vrata NATO saveza ostaju otvorena i s time Hrvatska – kazao je naš sugovornik - može računati.

"Naša velika prednost je to što smo mi, uz Sjedinjene Države, pobjednička vojska nakon hladnog rata. To vojno, ratno iskustvo i agilnost hrvatske vojske daju joj vojnu kvalitetu, koja je od američke strane prepoznata i mi imamo danas, od mnogih zemalja koji su i pozvane u NATO savez, ponajbolje bilateralne vojne odnose," ocijenio je.

Hrvatska je tijekom godine bila vrlo angažirana i u ratu protiv terorizma, rekao nam je veleposlanik Grdešić ističući suradnju na polju razmjene obavještajnih informacija, upućivanje humanitarne pomoći u Afganistan, te odluke o upućivanju jedinice hrvatske vojne policije i vojne opreme u tu zemlju. Osvrćući se na zahtjev Sjedinjenih Država da Hrvatska izuzme američke državljane od jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda, naš sugovornik je izrazio uvjerenje da hrvatska Vlada s tom odlukom neće žuriti, te da će vjerojatno pokušati zadovoljiti kako američki zahtjev, tako i smjernice Europske unije i unutarnopolitičke prioritete Hrvatske.

"Hrvatska strana razumije interes američke strane da bude izuzeta od odgovornosti pred tim sudom, ne samo jer Sjedinjene Države nisu ratificirale taj sporazum, već zato jer razumijemo razliku intenziteta suradnje američke strane u vojnim operacijama i izloženost njihovih vojnika mogućim proizvoljnim političkim procesima koji mogu biti pokrenuti od nenaklonjenog suda. S druge strane, zbog naših obveza prema haaškom sudu i naših unutarnjopolitičkih kriterija, nalazimo se u neugodnoj situaciji da dozvoljavajući nekoj drugoj strani da bude izuzeta od toga, kompromitiramo na neki način i našu suradnju s den Haagom," rekao je.

Govoreći o ekonomskoj suradnji, naš je sugovornik istaknuo je napore na jačanju gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama, pogotovo na planu energetike. Kao događaje posebno važne za američke Hrvate izdvojio je otvaranje tri počasna hrvatska konzulata u Sjedinjenim Državama – u Seattleu, New Orleansu i Pittsburghu. Veleposlanik Grdešić osvrnuo se i na zahtjev o transferu Zvonka Bušića na odsluženje kazne u Hrvatsku, rekavši da se – kako je naznačeno s američke strane - zbog promjene političke klime u Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada od 11. rujna, o slučaju Bušić u američkim institucijama za sada neće raspravljati.

A što se, općenito govoreći, može očekivati u hrvatsko-američkim odnosima u sljedećoj godini?

"Planovi i prognoze za sljedeću godinu su vrlo jednostavni. Održati ovakav ritam i ovakve odnose kakve imamo sada sa Sjedinjenim Državama – to znači partnerske i na putu savezništva; osigurati poboljšanje gospodarske suradnje s američkom stranom – Amerika je velika zemlja, koja može ponuditi veliko tržište koje bi mi trebali bolje iskoristiti. U političkim odnosima održati ovu razinu povjerenja i ovu razinu partnerstva koju imamo sada," rekao nam je veleposlanik.

Podsjećamo, tijekom 2002. godine Sjedinjene su države posjetili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan, kojeg je predsjednik George Bush primio u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Veleposlanik Grdešić je za kraj uputio nekoliko riječi i slušateljima Glasa Amerike: "Iskoristio bih ovu priliku da slušateljima i čitateljima Glasa Amerike, hrvatske redakcije zaželim sretne praznike i uspješnu 2003. godinu. Hrvatsko veleposlanstvo i osoblje vrlo je dobro surađivalo s redakcijom Glasa Amerike. Za nas je to jedan važan medij. Riječ je o interesu da se Hrvatska i hrvatski događaji u Americi objektivno i daleko prenesu. Zato i ja daleko i objektivno želim prenijeti svoje čestitke i čestitke svojeg osoblja publici hrvatske redakcije Glasa Amerike."

XS
SM
MD
LG