Linkovi

Doček Nove godine u Americi (31/12/02) - 2002-12-31


Večeras vas vodimo na kratki izlet po ovom velikom kontinentu, od New Yorka na sjeveroistoku do San Diega na jugozapadu. Proslave, tulumi i veselice već su počele.

Stara godina na Manhattanu. Na Times Squareu i okolnim ulicama već su se počele okupljati stotine tisuća ljudi. Vlada velika gužva. Svi čekaju ponoć – pad velike kristalne kugle s obližnjeg nebodera označit će odlazak starog i dolazak novog ljeta. Netko je rekao da ga kugla podsjeća na “tisuće gorućih zvijezda repatica”. Nekog drugog pak manhattanska kugla asocira na “ogroman komad zaleđenog snijega”.

Prizor s Manhattana ste vjerojatno vidjeli na televiziji. Uzbuđena i vesela masa newyorčana i turista odbrojava - deset, devet, osam, sedam... Pad kugle prate uzdasi – uuu, aaa.. Kad kugla dostigne zemlju, počela je nova godina. Do tada neznanci, okupljeni slavljenici nakratko postaju najbolji prijatelji na svijetu. Čestitaju si novu godinu, bacaju u zrak konfete, pjevaju tradicionalni novogodišnji napjev Auld Lang Syne.

Nova se godina na Manhattanu na ovaj način slavi već gotovo stotinu godina, od 1907. godine. Kristalna kugla nije sa nebodera spuštena jedino 1942. i 1943. godine, za vrijeme drugog svjetskog rata. Tada je umjesto nje, održana minuta šutenje, za poginulima u ratu, a umjesto usklika i čestitki, čula su se zvona s obližnjih crkvi.

Doček Nove godine na ulicama Manhattana, besplatan je, naravno. No mnogi Amerikanci, novo ljeto dočekuju uz bogati stol, u nekom restoranu ili na brodu koji krstari obližnjim jezerom ili morskom pučinom. U Chicagu, cijela se noć može provesti na jezeru Michigan, uz večeru i ples. Slično je i u San Diegu, u Kaliforniji, gdje se nudi noćno krstarenje priobalnim vodama Pacifika. Cijena – više od stotinu dolara po osobi.

Drugi Novu godinu dočekuju kod kuće, s obitelji i prijateljima. Mnoge od tih veselica prilično su bučne. Većinom se pleše, u ponoć si prijatelji čestitaju, te onda nastave s veseljem i plesom. Milijuni Amerikanaca, baš kao i mnogi ljudi u Hrvatskoj, Novo ljeto dočekaju mnogo tiše – uz televizor s najbližima.

Mnogi će Amerikanci ove noći preveć popiti. Svake godine, u noći na prelazu izmeđustarog u novo ljeto, tragično poginu stotine ljudi, zbog toga što su pijani sjeli za volan. Zbog toga, u mnogim gradovima noćas taksiji voze besplatno, a sve je jača i tradicija izbora takozvanog “cjelonoćnog vozača” – osobe iz društva koja se žrtvuje za prijatelje te ne pije, kako bi ih sigurno razvezla kući.

U nizu američkih gradova održavaju se već godinama i alternativni dočeci Nove godine, proslave koje ne obilježava alkohol i gomile hrane. 1976. umjetnička zajednica Bostona inicirala je proslavu Prve noći – koju obilježavaju koncerti izložbe i druge manifestacije vezane uz umjetnost. Ove godine takvih je manifestacija samo u Bostonu više od 250, samo u ovoj noći!

1. siječnja je, kao što je i za očekivati, vrlo miran dan. Najviše ga Amerikanaca provede kod kuće, gledaju na televiziji finala sveučilišnog nogometa, ili pak tradicionalnu novogodišnju paradu iz Pasadene u Kaliforniji.

A što se 1. siječnja najčešće jede? Ovisi o dijelu zemlje. Na Srednjem Zapadu i sjeveroistoku zemlje, gdje je dosta useljenika i njihovih potomaka iz Srednje i Istočne Europe – tu je tradicionalno kiselo zelje i svinjsko pečenje. Na Jugu Sjedinjenih Država popularno je jelo zvano Hoppin’ John – neka vrst mješavine graha, luka, slanine i riže. Hopping John dobio je ime po djeci koja od nestrpljenja skaču, nemogavši čekati da im se servira ova ukusna poslastica.

Amerikanci azijskog podrijetla slade se fortune-cookiesima, kolačićima koji nose sreću. U svakom od njih, sakrivena je pisana poruka, koja nam odaje što nosi nova godina. Amerikanci meksičkog podrijetla pak, imaju zanimljivu tradiciju koja se sastoji u jedenju grožđa, ali – stojeći na stolici. Ako to sutra učinite, kaže meksička tradicija, Nova će vam godina sasvim sigurno biti sretna!

XS
SM
MD
LG