Linkovi

Washington Post: Sjedinjene Države imale ključnu ulogu u iračkom naoružavanju (30/12/02) - 2002-12-30


Irački programi kemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja sežu u vremena kada je Washington smatrao Saddama Husseina “vrijednim saveznikom” – piše washingtonski list.

Tijekom Iransko-iračkog rata od 1980. do 1988. godine značajnu ulogu u američkom priklanjanju Bagdadu imao je gospodin Rumsfeld koji se u prosincu 1983.godine, u svojstvu posebnog predsjednikovog izaslanika, sastao u Bagdadu sa Saddamom Husseinom – piše Washington Post. List dodaje da su u to vrijeme, Iračani gotovo svakodnevno koristili kemijsko oružje protiv Iranaca. Bivši vojni analitičar CIE, Kenneth Pollack, kaže da je agencija uporno upozoravala administracije predsjednika Reagana i George Busha starijeg na opasnost Saddama Husseina, ali je to samo vodilo ka svadjama sa State Departmentom – nastavlja Washington Post.

Čak i nakon najtežeg napada kemijskim oružjem – kada su u kurdskom mjestu Halabdži Iračani ubili tisuće civila – reakcija nije bilo, nastavlja list. Pomoćnik državnog tajnika Richard Murphey je na sugestiju o uvodjenju sankcija protiv Bagdada zbog kemijskog napada odgovorio da bi one bile “nedjelotvorne i kontraproduktivne” – podsjeća Washington Post.

Iz New York Timesa ovog jutra izdvajamo jednu domaću temu: Ukoliko demokrati traže predsjedničkog kandidata koji će imati ono što prethodni – Al Gore – nije imao, onda će se odlučiti za senatora Johna Edwardsa iz North Caroline. Ukoliko tragaju za svježinom na političkoj pozornici, u 49-godišnjem će je Edwardsu naći puno, tim prije što se do dolaska u Senat nikada nije kandidirao ni za jednu drugu političku funkciju. Sa svoje strane, on kaže da je njegova ogramna prednost u odnosu na druge ta što “svijet i dogadjaje gleda očima običnog čovjeka.”

XS
SM
MD
LG