Linkovi

Osvrt na 2002: Američko izdavaštvo (29/12/02) - 2002-12-29


Početkom 2002. godine Amerikanci su najviše čitali knjige o islamu, terorizmu, biološkom ratu pokušavajući razumijeti napade od 11. rujna 2001. godine. No što su čitali u ostatku godine?

Elizabeth Maguire iz izdavačke kompanije Basic Books koja se specijalizirala za međunarodna zbivanja, društvena pitanja i drugu ne-beletristiku, kaže da su teroristički napadi na SAD pridonijeli dobroj prodaji djela njene kompanije početkom godine: "Početak godine dosta je obećavao za takozvano ozbiljno izdavaštvo. No kako je godina odmicala ljudi su tražili emocionalna djela. Stoga su neki veliki hitovi ove godine, poput romana 'The Lovely Bones' iznenadili ljude. U toj knjizi se govori o ljudskim emocijama, tugovanju i vremenu nakon tragedije, ali na jedan veoma prisan način.”

Prvi roman Alice Sebold “The Lovely Bones” priča 14-godišnja djevojčica koja je ubijena i nakon toga gleda na svoje najbliže iz raja. Što se tiče knjiga o terorističkim napadima na Sjedinjene Države, Elizabeth Maguire vjeruje da ih je možda tiskano previše što je dovelo do toga da neke prođu nezapaženo: "Tiskali smo odličnu knjigu Terrya Golwaya nazvanu 'So Others Might Live' u kojoj se iznosi povijest newyorških vatrogasaca. Ta knjiga nije o terorističkim napadima, ali se pokazalo da je teško pronalazila put do čitatelja koji su pomalo premoreni s terorizmom”.

Međutim, nekoliko knjiga o 11. rujnu 2001. godine postiglo je ogroman uspjeh. “Lets Roll”, memoari Lise Beamer, supruge jednog od putnika otetog zrakoplova koji se srušio u Pennsylvaniji, ušli su među najprodavanije knjige u 2002. godini. Vjeruje se da je gospodin Beamer bio među putnicima koji su se suprostavili teroristima. U toj knjizi Lisa Beamer piše više o životu svog supruga i vjeri koja je utjecala na njih dvoje. "Mislila sam da bi bilo dobro iznijeti širu sliku o mom suprugu od one koje su oblikovali mediji, da se pojasni zašto se suprostavio teroristima tog dana" - objašnjava Lisa Beamer.

Teroristički napadi na SAD učinili su junaka i od bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudolpha Giuliania. On je objavio jednu od najprodavanijih knjiga ove godine u SAD-u pod naslovom “Leadership”. U toj knjizi gospodin Giuliani se osvrće na vlastitu karijeru te istražuje korijene uspješnih čelnika, kako onih koji su bili popularni u javnosti tako i onih zloglasnih.

"Ako govorimo o čelništvu, ono može poslužiti i za dobro i za zlo. Čelništvo može biti dobro za podizanje raspoloženja ljudi, njihovu zaštitu i slično. No isto tako, vođe mogu navesti ljude da učine užasne stvari" - rekao je na jednoj od prezentacija svoje knjige Rudy Giuliani.

Dnevnik Washington Post je izvijestio da djela popularnih autora poput Stephena Kinga i Toma Clancya nisu ove godine ostvarila očekivane rezultate. Umjesto njih, na vrh ljestvica najprodavanijih knjiga popela su se djela malo poznatih autora poput Alice Sebold. Manje poznati pisci osvojili su ove godine i najviše godišnjih nagrada za izdavačku djelatnost u SAD-u – National Book Awards.

XS
SM
MD
LG