Linkovi

Osvrt na 2002: Hollywood (29/12/02) - 2002-12-29


Američki filmski studiji imaju razloga za zadovoljstvo – u proteklih su godinu dana zaradili rekordnih 8 milijardi i 750 milijuna dolara. Alan Silverman razgovarao je s holivudskim insajderima o tome što je 2002. donijela industriji zabave i što se može očekivati u 2003.

Jedan od najvećih uspjeha godine bila je filmska verzija stripa o Spidermanu, Čovjeku-pauku, koja je u američkim kinima zaradila gotovo 404 milijuna, a u inozemstvu – još 414 milijuna dolara. Naravno, takvi rezultati znače da je nastavak Spidermanovih avantura neizbježan, što je natuknula i mlada Kirsten Dunst, koja u “Spider-Manu” glumi djevojku glavnog junaka.

"Mogu računati da će trebati snimiti barem tri filma o Spidermanu. Oni kojima se ne sviđa njihova uloga, ne bi se ni trebali angažirati na takvim filmovima. Znam da će me uloga Spidermanove djevojke pratiti još neko vrijeme" -izjavila je Kirsten Dunst.

Protekla godina donijela nam je još jedan pred-nastavak “Ratova zvijezda”. “Napad klonova” druga je epizoda u ovoj seriji, ali peti film o “Ratovima zvijezda” otkako je prvi snimljen 1977. Bio je tu i nastavak doživljaja malog čarobnjaka Harrya Pottera, zatim drugi dio trilogije “Gospodar prstenova”, pa i drugi dio science fiction komedije “Men in Black”.

Iako svi nastavci nisu postali hitovi, Robert Dowling, glavni urednik filmskog časopisa The Hollywood Reporter predviđa da će studiji i dalje na tržište izbacivati skupe epske filmove: "Ovdje se o njima govori kao o 'filmskim događajima', zato jer su skupi, uglavnom preko 100 milijuna dolara, a njihovo reklamiranje košta dodatnih barem 75 milijuna. Premijera jednog takvog filma je, da tako kažem, izbacivanje novog proizvoda na tržište. Naravno, uvijek postoji opasnost da film neće biti prihvaćen dobro i da će ulagači izgubiti novac."

Najveći financijski hit ove je godine bio film koji su svi studiji odbacili, ali ga je publika objeručke prihvatila. Komedija “My Big Fat Greek Wedding – Moje veliko grčko vjenčanje” koštao je samo 5 milijuna dolara, ali je na kraju zaradio više od 217 milijuna dolara. Studiji se sada trude otkriti formulu uspjeha ovog u početku malo zapaženog filma, koji je publiku privukao ne reklamama, već zahvaljujući oduševljenim reakcijama same kino-publike.

Na velike ekrane u protekloj su godini došla i velika imena s glazbene scene. Madonna je – bez većeg uspjeha – zaigrala u filmu svog supruga Guya Ritchijea “Swept Away”, a u glumi se okušala i pop zvjezica Britney Spears. Međutim, pravi je uspjeh na filmskom platnu ostvario samo rapper Emimem sa svojim autobiografskim filmom “Eight Mile".

Ova je godina označila prekretnicu u holivudskoj povijesti. Po prvi puta, Oskare za najbolju mušku i žensku ulogu primili su crnački glumci – Denzel Washington i Halle Berry.

"Znam da naši Oskari nisu promijenili Hollywood preko noći. Ipak, promijenili su percepciju koju crnački umjetnici imaju o sebi samima. Nadam se da je to znak nade da je i za druge uspjeh moguć. Ljudi će, nadam se, konačno povjerovati da mogu uspjeti ako se budu trudili" - izjavila je po primitku nagrade Halle Berry.

Neke od najboljih uloga protekle godine nisu, međutim, ostvarili živi glumci, već digitalni likovi, poput zastrašujuće realističnog Golluma iz “Gospodara prstenova”. Robert Dowling iz časopisa The Hollywood Reporter previđa da će u sljedećoj godini filmovi postajati sve više digitalizirani: "Ključna je riječ u svemu ovome – tehnologija. Vlasnici kina oslanjaju se na tehnologiju da bi privukli gledatelje. Filmske kompanije razmišljaju o distribuciji svojih filmova putem Interneta. Ove je godine veliki hit bio i DVD disk."

Sljedeći korak – kaže gospodin Dowling – mogla bi biti digitalna distribucija filmova i elektronskih igara.

XS
SM
MD
LG