Linkovi

Opasnost od katastrofalnog terorističkog napada na Sjedinjene Države ne jenjava (24/12/02) - 2002-12-24


Današnji "Washington Post" piše da su Sjedinjene Države i 15 mjeseci nakon napada na New York i Washington i dalje izložene opasnosti od katastrofalnog novog napada. Iako je uništeno utočište al-Qaide u Afganistanu, njeni pripadnici su raspršeni po svijetu, a njene financije iscrpljene, američki dužnosnici ipak priznaju – piše “Post” – da joj ništa iz njenog bivšeg arsenala ni danas nije nedostupno. U Washingtonu se govori o “sigurnosnom deficitu”, a dužnosnici priznaju da, unatoč milijunima utrošenih dolara, još uvijek nemaju odgovora za brojne prijetnje koje dolaze od terorista.

O opasnostima od terorizma piše i “Christian Science Monitor” koji se jutros pita – koliko su Sjedinjene Države ranjive na “agroterorizam”. Stručnjaci kažu – piše “Monitor” – da bi američke usjeve i stoku u uzgoju bilo lako napasti raznim bolestima. Biološke agense nije teško nabaviti, a bilo bi ih i prilično lako upotrijebiti. Tijekom dvadesetog stoljeća, s biološkim oružjem za agroterorizam eksperimentirali su, uz Sjedinjene Države, i Njemačka, Japan, Britanija i bivši Sovjetski Savez. Sada se strahuje da bi slabo plaćeni ruski znanstvenici mogli poželjeti podijeliti svoje znanje s teroristima – piše jutrošnji “Christian Science Monitor”.

“New York Times” piše o jednoj samo naizgled “lakšoj” temi – točnije o težini školske torbe prosječnog američkog školarca. U proteklih deset godina, školske su knjige postajale sve teže i veće, tako da djeca sada u školu “tegle” i do 20 kilograma znanja na papiru. Prema preporukama liječnika, prosječna školska torba trebala bi težiti do 15 posto težine učenika, no često se događa da je i dva puta teža. Sve to ljuti roditelje, od kojih neki razmišljaju o sudskim tužbama, dok drugi, primjerice u Californiji, rade na uvođenju zakonskog ograničenja na težinu udžbenika – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG