Linkovi

SAD: Iračka deklaracija predstavlja materijalno kršenje rezolucije UN -a (20/12/02) - 2002-12-20


Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da je iračka deklaracija o naoružanju puna obmana i propusta te da stoga predstavlja flagrantno kršenje prošlomjesečne rezolucije Ujedinjneih naroda o naoružanju. Međutim napomenuo je da još predstoje tjedni prije negoli će Sjedinjene Države donijeti odluku o uporabi vojne sile kako bi se primorao Bagdad na poštovanje rezolucije. Iz Državnog se tajništva javio David Gollust.

Državni tajnik Powell je uputio oštro upozorenje tek nekoliko sati nakon što je glavni inspektor Ujedinjenih naroda za kontrolu naoružanja Hans Blix podnio Vijeću sigurnosti inicijalno izvješće o iračkoj deklaraciji. Gospodin Powell je ovaj 12 tisuća stranica dugi dokument nazvao 'katalogom recikliranih informacija i flagrantnih propusta', uz napomenu kako to predstavlja još jedno kršenje obveza prema svjetskoj organizaciji. Colin Powell je dodao kako je Saddam Hussein na 'posljednju mogućnost odgovorio s novom laži', napominjući da deklaracija u potpunosti udaljava krizu od mirnog rješenja."Rezolucija 14-41 poziva na ozbiljne posljedice po Irak, ukoliko ne bude postupao u skladu s njom. Iračko nepoštovanje rezolucije i prkošenje međunarodnoj zajednici približili su ga danu kad će se morati sučeliti s tim posljedicama. Svijet još uvijek čeka da Irak ispuni svoje obveze. Svijet neće čekati zauvijek. Rezolucija Vijeća sigurnosti 14-41 bit će provedena u potpunosti. Iraku se više ne može dopuštati da prijeti svom narodu i svojim susjedima i svojoj regiji s oružjima za masovno uništavanje".

Prije ovih izjava državnog tajnika, glavni inspektor za kontrolu naoružanja Hans Blix je u svom izvješću napomenuo da iračka deklaracija pruža vrlo malo novih informacija te da ispuštanje dokaza iz tog dokumenta ukazuje na to da se ne može vjerovati bagdadskim tvrdnjama kako više ne posjeduje oružja za masono uništavanje.

Gospodin Blix i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammed El-Bardei su izjavili da Irak surađuje s inspektorima, uz napomenu da to ne znači da dobrovoljno otkriva relevantne informacije. Sličmo smatra i britanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Jeremy Greenstock. Iako nije izravno optužio Irak za 'materijalno kršenje' rezolucije, gospodin Greenstock je nazvao deklaraciju 'dubokim razočaranjem'.

Po riječima britanskog veleposlanika, ukoliko irak želi izbjeći sučeljavanje, morat će dobrovoljnim pružanjem informacija popuniti praznine u deklaraciji. "Mora doći do stopostotne proaktivne suradnje s inspektorima i Vijećem sigurnosti o svim dijelovima oko kojih postoje sumnje. Mora doći do stopostotne proaktivne suradnje s inspektorima ne samo glede procesa, već i pristupa informacijama. To će biti test da vidimo hoćemo li moći sve obaviti na način na koji Vijeće sigurnosti to želi".

Irak inače nije sudjelovao u brifiranju Vijeća iza zatvorenih vrata. Međutim, zamjenik iračkog veleposlanika pri svjetskoj organizaciji je izjavio da su američke optužbe za prevaru neutemeljene, te da je deklaracija 'opširna i potpuna'. Jučerašnji Washingotn Post javio je da je adminsitracija predsjednika Busha odredila posljednji tjedan u siječnju kao točku u kojoj će se morati donijeti odluka o tome hoće li se tražiti vojna akcija protiv Iraka ili ne.

XS
SM
MD
LG