Linkovi

Osvrt na 2002: Vanjskopolitički prioriteti senatora Lugara (18/12/02) - 2002-12-18


Kada se Kongres ponovno sastane u siječnju, senatski Odbor za vanjsku politiku dobit će novog predsjedatelja – republikanskog senatora Richarda Lugara iz Indiane.

Senator Lugar već je jednom predsjedavao utjecajnim senatskim Odborom za vanjsku politiku. Bilo je to 1985. i 1986. za vrijeme administracije predsjednika Reagana. Iako je poznat po svojem nenametljivom ponašanju, ovaj umjereni republikanac jasno je dao do znanja da će držati administraciju predsjednika Busha odgovornom za njene političke poteze u inozemstvu.

Senator Lugar namjerava organizirati niz svjedočenja o Iraku ubrzo nakon što Kongres počne zasjedati u novom sazivu. Ukoliko Sjedinjene Države doista namjeravaju povesti koaliciju u ratu protiv Iraka, senator Lugar želi da administracija odgovori na pitanja o svojim planovima za poslijeratno razdoblje u toj regiji. Hoće li u Iraku uslijediti vojna okupacija? Koliko bi ona mogla trajati? Kakvi su planovi za uvođenje demokracije u Irak?

Kako je gospodin Lugar već istaknuo, sve su to teška pitanja. ": Angažiranje u Iraku iziskivalo bi ogromne troškove i ogromnu predanost Amerikanaca – i to godinama, a sve za samo jednu zemlju. Štoviše, druge zemlje u regiji mogle bi se osjetiti ugroženima ukoliko bi u Iraku zaživjela demokracija. Demokratizacija Iraka ne znači nužno i demokratizaciju cijele regije".

Senator Lugar također od administracije želi čuti o njenim planovima za jačanje stabilnosti Afganistana. "I dalje me brine mogućnost da međunarodne mirovne snage možda nisu u stanju uspostaviti razinu sigurnosti potrebnu za nastavak obnove Afganistana".

Senator Lugar jedan je od autora Nunn-Lugarovog zakona iz 1991, koji je pomogao u eliminiranju tisuća nukleranih bojevih glava i osiguravanju objekata za skladištenje biološkog i kemijskog oružja diljem bivšeg Sovjetskog Saveza. On i dalje ulaže posebne napore na ovom planu. "Rusima moramo jasno dati do znanja da od njih očekujemo punu transparentnost i odgovornost po pitanju bivših sovjetskih zaliha oružja za masovno uništavanje".

Senator Lugar također se zalaže za jače američko angažiranje u odnosima sa Sjevernom Korejom i Iranom, zemljama koje je predsjednik Bush uvrstio u “Osovinu zla” i za koje se sumnja da imaju programe za razvoj nuklearnog oružja. Gospodin Lugar svjestan je da njegov pristup vanjskoj politici, uključujući i njegovu podršku za jače vanjskopolitičko angažiranje i multilateralizam, ne nailazi baš uvijek na dobrodošlicu u administraciji. Dopredsjednik Cheney i ministar obrane Rumsfeld često se zalažu za jednostrani pristup vanjskopolitičkim pitanjima. No, 70-godišnji senator Lugar ne da se smesti dok se priprema da postane dominantni glas Kongresa kada se radi o američkoj vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG