Linkovi

Nina Bang Jensen: U slučaju Tihomira Blaškića spominjat će se presuda Biljani Plavšić (18/12/02) - 2002-12-18


U haaškom Tribunalu, na raspravi u slučaju Biljane Plavšić, danas su završna izlaganja podnijeli predstavnici optužbe i obrane. Slučaj komentiraju dvije američke odvjetnice iz organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu, ne-vladine udruge koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina.

Biljana Plavšić, jedna od čelnih dužnosnica vlasti bosanskih Srba početkom rata u Bosni i Hercegovini, priznala je odgovornost za jednu točku optužnice, koja se odnosi na zločine protiv čovječnosti. Judith Armatta, koja u den Haagu u ime Koalicije za međunarodnu pravdu prati suđenje Biljani Plavšić, kaže da ju je izjava optužene – bez obzira na priznanje odgovornosti – razočarala:

"Žrtve, zapravo svi oni koji su preživjeli grozote tog rata, vjerojatno su razočarani. Naime, bilo bi dobro da je optužena malo podrobnije govorila o djelima za koje se smatra odgovornima. Njezina je izjava bila prilično opća, a bila je upućena prvenstveno – kako je rekla - 'njezinom narodu', Srbima. Za druge u regiji, to je vjerojatno bilo vrlo bolno za slušati. Za njih, njezina izjava nije dovoljna."

Obrana Biljane Plavšić zatražila je kaznu zatvora do osam godina, tužiteljstvo, kaznu između 15 do 25 godina. Nina Bang Jensen, predsjednica Koalicije za međunarodnu pravdu smatra da će Tribunal tek u siječnju izreći Biljani Plavšić kaznu, te da će ona vjerojatno biti bliža željama Carle del Ponte nego želji obrane. “Predviđam dvadeset godina, iako, naravno, to je jedino moje nagađanje - može se izreći i kraća ali i duža kazna”, kaže Nina Bang Jensen.

Na dužinu će, kaže ona, navjerojatno utjecati činjenica što Biljana Plavšić odbija suradnju kao svjedok u drugim suđenjima, primjerice na suđenju Slobodanu Miloševiću. “Naravno, uvijek joj se može izdati subpoena za svjedočenje”, dodaje ova američka pravnica.

U regiji će presuda Biljani Plavšić - za kazneno djelo koje obuhvaća i ubojstva i silovanja i etničko čišćenje - vjerojatno biti uspoređivana s prethodnim presudama, recimo presudom protiv generala HVO-a Thomira Blaškića, koji je osuđen na 45 godina zatvora. Iako se ne zna kolika će biti kazna u slučaju Plavšić, je li pravedno biti blaži prema političarki koja je bila na čelu ratnog napora, a stroži prema jednom vojniku, izvršitelju tuđih zapovijedi?

"Presuda protiv Blaškića je kritizirana, ona je sad u žalbenom postupku. Sud u načelu o svakoj presudi odlučuje nezavisno, na temelju konkretnih činjenica, a ne u odnosu na druge presude. Tu nema uspoređivanja. No, vjerujem da će Blaškićevi odvjetnici vjerojatno spominjati presudu Biljani Plavšić" - rekla je za Glas Amerike Nina Bang Jensen.

XS
SM
MD
LG