Linkovi

Odustajanje Ala Gorea čini neizvjesnim  izbor predsjedničkog kandidata Demokratske stranke (17/12/02) - 2002-12-17


Odluka bivšeg dopredsjedika Ala Gorea da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima 2004. godine znači da je bitka za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke sada potpuno otvorena. Al Gore objavio je svoju odluku u popularnom programu televizijske mreže CBS “60 minuta”. Unatoč tome što ima energiju i motiv za još jednu kandidaturu za Bijelu kuću, Al Gore smatra kako bi se u toj kampanji više govorilo o njegovom porazu od George Busha na izborima 2000. godine, negoli o budućnosti zemlje, što je protivno njegovom uvjerenju da srži svih kampanja treba biti budućnost, a ne prošlost.

Mnogi su demokrati odahnuli nakon ove odluke Ala Gorea. Stephen Wayne, koji na sveučilišta Georgetown predaje političke znanosti, smatra da Demokratska stranka želi novog, svježeg kandidata za suparnika predsjedniku Bushu te da je jedan od ključnih razloga što se Al Gore neće kandidirati leži u tome što on ne želi ponovno izgubiti, jer bi taj poraz predstavljao kraj njegove političke karijere. Mišljenje gospodina Waynea je da u Demokratskoj stranci ima mnogo ogorčenosti, s obzirom da su smatrali da je Gore 2000. godine imao pobjedu u rukama, no da je izgubio zbog vlastitih promašaja.

Možda je odustajanjem Ala Gorea najviše dobio senator Joseph Lieberman, koji je ranije izjavljivao da se neće natjecati protiv gospodina Gorea. Podsjetimo, Joe Lieberman je na izborima prije dvije godine bio demokratski kandidat za dopredsjednika. Sada kaže da će se vjerojatno kandidirati za predsjedničku nominaciju, no da će još nekoliko tjedana temeljito razmisliti obzirom da se radi se o velikoj odluci koja se, kako kaže Joe Lieberman, ne može donijeti samo glavom, već također i srcem i dušom. Za sada ne postoji favorit za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Prema povjesničaru sa Sveučilišta American, Allanu Lichtmanu, odustajanje Ala Gorea znači da je utrka širom otvorena, slično situaciji iz 1976. godine, kada nije postojao izraziti favorit i kada je jedan relativno nepoznat kandidat, guverner Georgije Jimmy Carter osvojio nominaciju

Dva su demokrata već počeli s organizacijom kampanje. Radi se o senatoru Johnu Kerryu iz Massachussettsa i guverneru Vermota, Howardu Deanu. Medju onima koji razmišljaju o kandidaturi su i kongresmen Richard Gephard iz Missourija, vodja demokrata u Senatu Tom Dashle, senator John Edwards iz Sjeverne Karoline te aktivist za ljudska prava, Njujorčanin, velečasni Al Sharpton. Allan Lichtman smatra da medju njima senator Lieberman i senator Kerry imaju manju prednost.

Iako je naizgled možda prerano govoriti o izborima 2004. godine, realnost jest da kandidati već sada moraju početi s organizacijom kampanje i skupljanjem novčanih donacija, kako bi spremni ušli u prvi krug izbora – na razini stranaka - koji su na rasporedu za tek nešto više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG