Linkovi

New York Times poziva republikance da pronađu drugog čelnika, umjesto Trenta Lotta (12/12/02) - 2002-12-12


Jedna kratka izjava, koju je na proslavi 100. rođendana senatora Stroma Thurmoda, nedavno izrekao senator Trent Lott, već danima ne silazi s naslovnih strana američkih listova. Danas su tome posvećeni i uvodnici dva vodeća američka lista – Washington Posta i New York Timesa. Prilog Žorža Crmarića.

Prije no što kažemo što urednici ovih listova misle o “slučaju” senatora Lotta, recimo kako je počelo. Prošlog je tjedna na Capitol Hillu, na proslavi rođendana najstarijeg američkog senatora, Stroma Thurmonda, vodeći republikanac u Senatu, Trent Lott, izrazio žaljenje što slavljenik nije pobjedio na predsjedničkim izborima 1948. godine, jer da jest “ne bismo imali sve te probleme i situacija u zemlji bila bi bolja”.

Problem je, međutim, u tome što je 1948. godine senator Thurmond bio pobornik rasne segregacije i protivnik pokreta za građanska prava crnaca.

"Republikanci desetljećima igraju dvostruku igru"

Prema Washington Postu, Trent Lott je svojom izjavom implicitno podržao rasnu segregaciju. Republikanska stranka sada je pred ispitom na koji se način - ako uopće – ograditi od stajališta Trenta Lotta, koji sljedeći mjesec postaje čelnik republikanske većine u Senatu. Do sada, najugledniji republikanci nisu kritizirali izjavu senatora Lotta.

“A radi se o vrlo ozbiljnoj stvari” – tvrdi uvodničar washingtonskog lista, tvrdeći da su desetljećima neki republikanci igrali dvostruku igru: svojim su bijelim glasačima na uvijeni način davali na znanje da se oni osobno protive jednakim pravima crnaca, dok su na političkoj pozornici birali riječi kako ih netko ne bi proglasio rasistima. Što se senatora Lotta tiče, on je gotovo iste riječi izrekao i prije 22 godine – podsjeća Washington Post i zaključuje da još više od senatorove izjave zabrinjava nedostatak osuda iz redova Republikanske stranke.

"Lott nije raščistio s ružnom prošlošću"

Dnevnik New York Times u uvodiniku ide dalje, te već u naslovu poziva na ostavku čelnog republikanskog senatora. Kontroverzna izjava senatora Trenta Lotta samo je najnoviji dokaz da on nije “raščistio s ružnim događajima iz prošlosti Mississippija, savezne države iz koje dolazi”. Da jest – nastavlja njujorški list – ne bi ponavljao kako je njegova država ponosna na to što je podržala Stroma Thurmonda na predsjedničkim izborima 1948. godine – u vrijeme kada crnci u Mississipiju nisu imali pravo glasa, a neki su bili i ubijani samo zato što su to pravo zatražili.

Predsjednik Bush bi trebao nagovoriti republikance u Senatu da pronađu nekog drugog – a ne Trenta Lotta – za položaj čelnika senatske većine, zaključuje uvodničar New York Timesa.

XS
SM
MD
LG