Linkovi

'Odlučujuća, masovna vojna sila' protiv kemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja (11/12/02) - 2002-12-11


Kongres Sjedinjenih Država danas će početi razmatrati novu vojnu strategiju koja predviđa korištenje “odlučujuće, masovne vojne sile” u slučaju da su američke snage napadnute oružjem za masovno uništavanje. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, nova američka strategija odnosi se na Irak, ukoliko Saddam Hussein ne ispuni svoje obveze iz rezolucije Ujedinjenih naroda o inspekciji iračkog vojnog programa.

Nova američka strategija u vezi oružja za masovno uništavanje predviđa predsjednikovo pravo da zapovjedi “napad masivnom vojnom silom”- u slučaju da su Sjedinjene Države, američke snage ili snage saveznika u inozemstvu napadnute kemijskim, biološkim ili nuklearnim oružjem. Uz mogućnost američkog odgovora i nuklearnim naoružanjem, američka strategija ima za cilj spriječiti korištenje oružja za masovno uništenje i drugim sredstvima – obavještajnim radom, elektronskim praćenjem, presretanjem plovnih, kopnenih i zračnih puteva i pljenidbom opasnog tereta, te policijskim i sudskim progonom na domaćem planu.

Sjedinjene Države, navodi se u novom strateškom planu, aktivno će se braniti od mogućnosti napada oružjem za masovno uništavanje. Amerika će spriječiti, onemogućiti i uništavati takvo oružje prije no što ono bude iskorišteno. Strategija navodi da je jedan od najvećih izazova na polju nacionalne sigurnosti mogućnost da se oružja za masovno uništavanje dokopaju teroristi.

Izvješće o novoj američkoj obrambenoj strategiji danas će biti predstavljeno Kongresu Sjedinjenih Država. Ovaj dokument zamijenit će sličan strateški izvještaj iz 1993. o opasnosti naoružanja za masovno uništavanje. Vlada predsjednika Georgea Busha smatra da je taj dokument odveć restriktivan jer se odnosi jedino na problematiku ograničavanja širenja takvog naoružanja.

U dokumentu kojeg će danas početi razmatrati Kongres navodi se da oružje za masovno uništavanje - znači kemijsko, biološko i nuklearno naoružanje - nije više sredstvo kojim se poseže samo u najkritičnijim, odsutnim trenucima. To je oružje u suvremenim uvjetima postalo – navodi se u dokumentu – “korisno oružje za gotovo svaku situaciju”, koje protivnici Sjedinjenih Države mogu iskoristiti kako bi uklonili američku prednost u konvencionalnim vojnima snagama. Dokument naglašava važnost takozvane “kontra-proliferacije” takvog naoružanja – koja predviđa suradnju na obavještajnom planu te stvaranje partnerskih odnosa sa zemljama koje su u prošlosti možda bile i protivnici Amerike.

Visoki dužnosnik vlade predsjednika Busha rekao je da je cilj nove strategije “držati ovo, za svijet najopasnije naoružanje što dalje od najopasnijih ljudi.” Na unutrašnjem planu, novi strateški dokument – koji ukupno ima šest stranica – predviđa da će novoosnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti preuzeti odgovornost za organiziranje interventnih timova i spasilačkih ekipa koje trebaju reagirati u slučaju kemijskog ili biološkog napada.

U inozemstvu, američka će vlada nastojati spriječiti države koje izvoze sirovine za proizvodnju oružja za masovno uništavanje da te sirovine isporučuju državama koje žele posjedovati takav arsenal. Amerika će smatrati te izvoznike odgovornima za način na koji je oružje kasnije korišteno.

Visoki dužnosnici američke vlade tvrde da ovo strateško izvješće proširuje vladine ovlasti u odnosu na opću obrambenu strategiju Sjedinjenih Država, koja je objavljena u rujnu. Strateški planovi Sjedinjenih Država predviđaju mogućnost preventivnih napada na zemlje koje prijete Americi ili njezinih saveznicima.

XS
SM
MD
LG