Linkovi

WP: Kongresni panel traži kažnjavanje dužnosnika zbog čijih propusta teroristi od 11/9 nisu bili zaustavljeni (11/12/02) - 2002-12-11


Obavještajni, policijski i pravosudni dužnosnici, zbog čijih propusta teroristi, koji su izveli napade od 11. rujna prošle godine, nisu bili zaustavljeni, trebaju biti disciplinski kažnjeni - zaključio je kongresni panel koji je istraživao te propuste, piše u jutrošnjem izdanju list Washington Post.

Izvješće zajedničkog istražnog panela Zastupničkog doma Kongresa i Senata objavljeno je jučer, a washingtonski list, jednako kao i New York Times, daje mu velik prostor na svojoj naslovnici. U tekstu se ističe da izvješće preporuča stvaranje odvojene obavještajne agencije za rad unutar Sjedinjenih Država s obzirom na, kako se citira, "opetovane nedostatke koje FBI pokazuje u okviru vlastite odgovornosti za domaću obavještajnu djelatnost.

Samo kažnjavanje pojedinaca za koje ovaj odbor vjeruje da su odgovorni za propuste, predmet je duboke podjele među članovima odbora, piše Post. Senator Richard Shelby smatra da odgovornost započinje s direktorom CIA-e, Georgeom Tenetom, koji bi, citira riječi gospodina Shelbyja Washington Post, "morao predati ostavku". Kako navodi ugledni washingtonski dnevnik, Središnja obavještajna agencija, CIA, odbila je komentirati izvješće.

Christian Science Monitor, iz Bostona, bavi se jednim pitanjem o kojem raspravlja Vrhovni sud Sjedinjenih Država - da li je paljenje križa oblik slobode izražavanja? Malo koji simbol šalje tako jasnu i nedvosmislenu poruku kao prizor gorućeg križa ispred nečije kuće, piše Monitor, i podsjeća da je većim dijelom 20.-tog stoljeća upravo to bio način na koji su pripadnici Ku-Klux-Klana terorizirali crnce i sve druge koji se s njima nisu slagali.

Upravo zato, savezna država Virginija proglasila je paljenje križa nezakonitim djelom. Međutim, aktivisti za slobodu govora, koji su, inače, većinom ideološki vrlo daleko od Ku-Klux-Klana, tvrde da je paljenje križa oblik izražavanja mišljenja, i, kao takav, zaštićen Prvim amandmanom američkog ustava. Kako piše Christian Science Monitor, dilema je slijedeća: radi li se o pravu države da cenzurira izražavanje, prvo zabranom jednog omraženog simboličkog čina, a kasnije možda i nečim što neće biti omraženo, ali će vladi svejedne biti nepoželjno; ili, pak, se radi o tome da sloboda izražavanja ne znači i slobodu vrijeđanja i zastrašivanja, kao što tvrde dužnosnici iz Virginije.

XS
SM
MD
LG