Linkovi

Milhollin: Sve informacije upućuju da Irak još uvijek ima kemijsko i biološko oružje (10/12/02) - 2002-12-10


Diplomati kažu da su Sjedinjene Države dobile cjelovitu, neizmijenjenu kopiju iračke deklaracije o oružju, te da je taj dokument na putu za Washington, gdje će se analizirati.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za naoružanje već preispituju deklaraciju u kojoj Irak na 12 tisuća stranica iznosi pojedinosti o svojim programima za razvoj nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja.

O iračkoj deklaraciji razgovarali smo s Garyjem Milhollinom, direktorom Projekta Wisconsin za kontolu nulkearnog naoružanja sa sjedištem u Washingtonu.

Gospodin Milhollin, kaže da deklaracija, kako se čini, sadržava podatke o iračkim programima oružja za masovno uništavanje, ali i neke osjetljive informacije. No, ima li nešto što je iz tog dokumenta možda izostavljeno?

Gary Milhollin: Iračani tvrde da više nemaju programa za razvoj oružja za masovno uništavanje, niti za to potrebnih kemijskih i bioloških agensa. Kažu da nemaju neprijavljenog nuklearnog materijala, niti neprijavljenih ili sakrivenih raketa i raketnih lansera, kao ni komponenata za raketa. Obavještajne agencije, barem u Sjedinjenim Državama i Britaniji, ali i u Njemačkoj, tvrde suprotno. Iračani su iznijeli svoj stav – da više nemaju zabranjenog oružja i da nisu učinili ništa krivo. Sada je, čini mi se, na nama da dokažemo da nije tako.

Zapadne obavještajne službe – kaže gospodin Milhollin – uglavnom ne dijele svoje obavještajne podatke s inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje.

Gary Milhollin: "Mislim da postoji niz razloga zbog kojih se obavještajni podaci ne predaju inspektorima. Prvi i najočitiji razlog jest da su ti podaci previše općeniti da bi inspektore uputili na neku određenu lokaciju. Druga mogućnost je da obavještajne agencije strahuju da inspektori ne bi mogli zaštititi obavještajne podatke od Iračana i da ih ne bi mogli koristiti učinkovito – odnosno da ne bi mogli na brzinu doći na neku lokaciju i uhvatiti Iračane s nečim što nisu prijavili."

Inspektori za sada – kaže gospodin Milhollin – nisu krenuli s nenajavljenim inspekcijama, odnosno, s inspekcijama koje bi počivale na svježim informacijama da Iračani nešto skrivaju. Do sada su uglavnom pregledani objekti koje su inspektori pregledali već ranije. Cilj je bio da se provjeri da je ranije pregledana oprema još uvijek na lokacijama na kojima se prije nalazila.

Gospodina Milhollina na kraju smo upitali da li vjeruje da Iračani ipak još uvijek raspolažu oružjem za masovno uništavanje. "Sve informacije ukazuju da Irak još uvijek ima kemijsko i biološko oružje, te da pokušava razviti rakete velikog dometa koje bi ponijele to oružje do cilja. Podaci kojima raspolažemo također ukazuju da Iračani i dalje pokušavaju razviti nuklearno oružje. Do tog smo zaključka došli na temelju činjenice da Iračani već jedanaest godina pokušavaju omesti rad inspektora i sakriti svoje programe" - odgovorio je naš sugovornik.

"Kada Iračani ne bi ometali inspekcije", nastavio je Gary Milhollin iz Wisconsin Centra za kontrolu nuklearnog naoružanja, "već bi bio ukinut embargo na izvoz nafte i oni bi imali milijarde dolara više od prodaje nafte. Ukoliko su spremni odreći se takvih prihoda da bi sakrili svoje programe, može se pretpostaviti da imaju nešto što doista žele sakriti" – zaključuje naš sugovornik.

XS
SM
MD
LG