Linkovi

Međunarodne nagrade za slobodu tiska (30/11/02) - 2002-12-05


Odbor za zaštitu novinara dodijelio je ovogodišnje Međunarodne nagrade za slobodu tiska novinarima iz četiri zemlje. Svečanoj dodjeli nagrada 26. studenoga u New Yorku nazočilo je troje nagrađenih novinara. Četvrti nagrađeni, eritrejski novinar Fessahey Yohannes nije mogao biti prisutan jer se od rujna prošle godine nalazi u zatvoru u Eritreji na temelju lažne optužbe.

Gospodin Yohannes popularan je eritrejski pisac, novinar i dramaturg. 1994. sudjelovao je u osnivanju tjednog lista Setit, koji je uskoro postao list s najvećom tiražom u Eritreji. Međutim, kritični napisi u Setitu i drugim neovisnim medijima razljutili su vladu. U rujnu 2001, vlada je zatvorila gotovo sve neovisne listove i uhitila brojne novinare. Prema Odboru za zaštitu novinara, do danas je u zatvoru ostalo najmanje osamnaest eritrejskih novinara, uključujući gospodina Yohannesa.

Nagradu je dobila i Irina Petrushova iz Kazahstana. Gospođa Petrushova osnivačica je i glavna urednica tjednika Respublika iz Almatya. Njen list opširno piše o korupciji u Kazahstanu. Zbog toga su ona osobno kao i drugi djelatnici Respublike primili brojne prijetnje smrću. U svibnju, uredi Respublike spaljeni su do temelja. U rujnu, gospođa Petrushova preselila je u Moskvu, no sada otamo uređuje svoj list.

Među dobitnicima nagrada za slobodu tiska ove godine je i Ignacio Gomez iz Kolumbije. Gospodin Gomez bio je novinar dnevnog list Espectador iz Bogote, a nakon toga je vodio istrage za televizijsku emisiju “Noticias Uno”. I on je primio brojne prijetnje smrću. 1989. i ponovno 2002, morao je provesti neko vrijeme u egzilu.

Nagradu je dobio i Tipu Sultan, samostalni novinar iz Bangladeša. U siječnju 2001, napisao je članak za izvještajnu agenciju United News of Bangladesh, u kojem je optužio jednog političara iz okruga Feni za kriminalne aktivnosti. Tjedan dana kasnije, pretučen je gotovo do smrti. Njegovi kolege novinari pomogli su mu da plati niz kirurških zahvata, koji su mu nakon premlaćivanja trebali. Danas gospodin Sultan redovito piše za Prothom Alo, vodeći dnevni list u Bangladešu.

Novinari često plaćaju visoku osobnu cijenu za pozivanje onih na vlasti na odgovornost. No, kako je rekla Ann Cooper, izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara, “Nema važnijeg posla u novinarstvu od praćenja vladinih postupaka i analiziranja njene politike i prakse.”

XS
SM
MD
LG