Linkovi

Hrvatska postala članicom CEFTA-e (5/12/02) - 2002-12-05


Hrvatska je tako postala osmom članicom CEFTA-e, asocijacije srednjoeuropskih država osnovane 1991, u čijem su sastavu tranzicijske države Slovenija, Češka, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska i Rumunjska, a cilj joj je osigurati povoljnije uvjete trgovanja i gospodarske suradnje među zemljama-članicama.

U ime članica CEFTA-e, ugovor o pristupanju Hrvatske su danas u Zagrebu potpisali i predstavnici sedam spomenutih zemalja. Potpisani ugovor mora biti potvrđen u Saboru, kao i u parlamentima ostalih sedam članica CEFTA-e. Predviđa se da bi potrebnu parlamentarnu potporu današnji potpis trebao dobiti do ožujka 2003. Hrvatska će tada postati punopravnom članicom CEFTA-e i otvorit će joj se tržište zemalja-članica, koje ukupno broji oko stotinu milijuna stanovnika.

O gospodarskim pogodnostima koje ulazak u punopravno članstvo CEFTA-e donosi Hrvatskoj govorio je prilikom potpisivanja ministar gospodarstva Ljubo Jurčić: “Ovaj će ugovor omogućiti bolji i širi pristup hrvatskih proizvoda na tržištima zemalja CEFTA-e, te na taj način povećati gospodarsku suradnju. Stvorit će i bolje uvjete za povećanje investicija, te suradnju na području energetike, infrastrukture, turizma, itd.”

Kako niz članica CEFTA-e postaje i članicama EU, ulazak Hrvatske u CEFTA-u, u Vladi doživljavaju i kao korak bliže EU.

Premijer Ivica Račan danas je najavio da bi Hrvatska 15. ovoga mjeseca trebala od međunarodnih mirovnih snaga preuzeti nadzor nad poluotokom Prevlakom, južnom granicom Hrvatske s Jugoslavijom. Dakle, 15. prosinca trebala bi se okončati zadnja mirovna misija UN-a u Hrvatskoj. Premijer je također najavio da bi pet dana prije povlačenja snaga UN-a, dakle 10. prosinca, Hrvatska i Jugoslavija trebale potpisati protokol o privremenom režimu na tom dijelu granice. Potpisivanje protokola o privremenom režimu tek je prva faza u rješavanju problema granice između Hrvatske i Jugoslavije na Prevlaci i bokokotorskom zaljevu. U drugoj fazi, dvije države moraju povući graničnu crtu na moru. Granicu na moru s Jugoslavijom, jednako kao ni granicu na moru sa susjednom Slovenijom, Hrvatska još uvijek nije definirala, jer, za razliku od kopnenih granica, morske granica među republikama bivše socijalističke Jugoslavije nisu postojale.

XS
SM
MD
LG