Linkovi

Zašto će Pentagon pratiti što i gdje Amerikanci kupuju? (3/12/02) - 2002-12-03


Pod naslovom “Zašto će Pentagon pratiti što i gdje kupujete”, jutrošnji “Christian Science Monitor” piše o novom Pentagonovom projektu Totalne obaviještenosti. Pentagon, naime, namjerava uspostaviti ogromne baze podataka, koje će sadržavati informacije o kupovinama, useljeničkom statusu, putovanjima i prihodima stotina milijuna Amerikanaca. Ti će se podaci – piše “Monitor” – pretraživati kako bi se na temelju njih mogli otkriti potencijalni teroristi. Kritičari, međutim, upozoravaju da bi se podaci do kojih vlada dođe mogli upotrijebiti i u druge svrhe, te da građane treba zaštititi od špijuniranja – zaključuje bostonski dnevnik.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” jutros piše o “prepunim logorima za anti-terorističku obuku”. Centri za obuku policajaca, vatrogasaca, zdravstvenih djelatnika i drugih koji bi bili na prvim linijama odgovora na teroristički napad, rezervirani su mjesecima unaprijed. Nije ni čudo, s obzirom da diljem zemlje odgovarajuću obuku treba proći 7 i pol milijuna policajaca, vatrogasaca i spasilaca, te četiri milijuna zdravstvenih djelatnika – piše “USA Today”.

“New York Times” jutros piše o opasnostima korištenja mobitela – u poslovanju. Naime, kompanije mogu biti proglašene zakonski odgovornima za nesreće, obično, prometne koje su skrivili njihovi uposlenici dok su koristili mobitel. U saveznoj državi Virginiji uskoro počinje suđenje odvjetničkoj tvrtci, čija je uposlenica usmrtila jednu djevojku u prometu, dok je razgovarala s klijentom putem mobitela. Zato se kompanije sada pokušavaju na razne načine zaštititi od takve zakonske odgovornosti, primjerice zabranjujući uposlenicima da koriste službene mobitele dok voze – piše njujorški dnevnik.

XS
SM
MD
LG