Linkovi

Epidemija AIDS-a širi se Istočnom Europom (1/12/02) - 2002-12-01


Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da se AIDS širi zemljama bivšeg komunističkog bloka Istočne Europe i Središnje Azije brže nego bilo gdje drugdje u svijetu. Prema podacima Ujedinjenih Naroda, milijun i 200 tisuća ljudi u tom području je ili zaraženo virusom HIV-a ili je oboljelo od AIDS-a. Četvrt milijuna njih zarazilo se ove godine. A do kraja godine, ukupno će ih 25 tisuća podleći AIDS-u. AIDS se prvo proširio u zemljama Zapadne Europe prije dva desetljeća, prvenstveno među homoseksualcima koji su prakticirali nezaštićene spolne odnose. Međutim, u Istočnoj Europi, zaraza se širi prvenstveno među uživateljima intravenoznih droga i njihovim seksualnim partnerima. Stručnjak za AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Bernard Schwartzlander kaže da su uživanje droga i AIDS u tom području posljedica političkih i socijalnih previranja. Stanje kakvo vidimo u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji posljedica je vrlo brzog preobrata i promjena u društvenim odnosima. To je sa sobom donijelo i vrlo vidljiv pomak ka riskantnom ponašanju.

Dr. Schwartzlander kaže da je stanje pogoršano činjenicom da je ovisnicima o drogama vrlo teško pribaviti čiste, sterilne injekcijske igle. On stoga poziva vlade tamošnjih zemalja da dekriminaliziraju posjedovanje igala. U Zapadnoj Europi, statistički podaci vezani uz AIDS su bolji, premda vlasti upozoravaju na opasnost od popuštanja opreza. Ujedinjeni Narodi procjenjuju da će ove godine osam tisuća stanovnika Zapadne Europe umrijeti od AIDS-a, dok će u čitavom svijetu broj umrlih u 2002. dostići tri milijuna i 100 tisuća. U Zapadnoj Europi, AIDS se sada širi prvenstveno heteroseksualnim spolnim odnosima, jer, kako kažu stručnjaci, još uvijek postoji visoka razina neznanja o načinu prijenosa zaraze virusom HIV. Stručnjaci za AIDS upozoravaju da je Zapadna Europa sučeljena s posrednom opasnošću epidemije stoga što ona može ugroziti sigurnost u svijetu. Peter Piot čelnik je Agencije Ujedinjenih Naroda za borbu protiv AIDS-a.

U zemljama poput Britanije ili Zapadne Europe, postoji odgovornost vlada, pa tako i javnosti, da se doprinese borbi protiv AIDS-a u zemljama u razvoju. Ne radi se samo o moralnoj odgovornosti - koja bi i sama po sebi bila dovoljna - nego, isto tako, o tome da AIDS postaje jedna od najvećih opasnosti po stabilnost u svijetu.

Ujedinjeni Narodi smatraju da bi svjetska zajednica trebala utrostručiti svoju financijsku podršku kampanjama za borbu protiv AIDS-a. Prema UN-u, u slijedeće dvije godine trebalo bi odvojiti deset i pol milijardi dolara godišnje za programe prevencije AIDS-a u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG