Linkovi

UN danas nastavlja inspekcije oružja u Iraku (27/11/02) - 2002-11-27


Danas nakon četiri godine inspektori Ujedinjenih naroda za kontorlu naoružanja nastavlajaju potragu za nukleranim, kemijskim i biološkim oružjem u Iraku, uz vladu u Bagdadu koja obećava punu suradnju. Unatoč tome Sjedinjene Države se pripremaju za mogući rat, ukoliko iračka vlada ne postupi u skladu s tim obećanjima.

S novim strožim mandatom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, inspektori za kontrolu naoružanja počinju danas poptragu za oružjima za masovno uništavanje. Nova rezolucija prijeti ozbiljnim posljedicama, ukoliko Irak ne bude surađivao u potpunosti.

Među stotinama lokacija koje će posjetiti inspektori, najvjerojatnije će se nalaziti i one na kojima su tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća pronašli dokaze da Saddam Hussein radi na programima za konstrukciju zabranjenih oružja. Pred Irakom se sad nalazi krajnji rok od 8. prosinca da pruži Ujedinjenim narodima opširan popis svih zabranjenih oružja koja još uvijek ima, kao i lokacije na kojima se takva oružja proizvode ili su uskladištena.

Bagdad se žali Ujedinjenim narodima da je davanje takvog popisa isto kao i davanje izgovora Sjedinjenim Državama za napad. Američki ministar obrane Donald Rumsefeld čeka da vidi kako će Irak na to odgovoriti. "Po onome što sam posljednje pročitao, tvrde da nemaju takvih oružja. U tom slučaju taj će popis biti prilično kratak".

S konstantnim gomilanjem američkih snaga u regiji, adminstracija predsjednika Busha upozorava da je spremna na uporabu sile, ako se ustanovi da Irak skriva zabranjena oružja ili ometa rad inspektora, kao što je to činio u prošlosti. "Budite sigurni da ćemo biti spremni učiniti što god predsjednik bude tražio" - izjavio je ministar Rumsfeld.

Tijekom nadolazećih tjedana, i do 100 inspektora bi trebalo biti na terenu u Iraku, spremni da idu gdje god i kad god hoće bez predhodnog upozorenja. Ekipa inspketora bi trebala podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda krajem siječnja sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG