Linkovi

Den Haag: 'Slučaj Lora' pokazuje da je Tribunal potreban (27/11/02) - 2002-11-27


Slučaj Lora potvrda je činjenice da Tribunal za ratne zločine jedini ovog trenutka može zadovoljiti pravdu, reakcija je den Haaga na vijest o oslobađajućoj prvostupanjskoj presudi na u mnogočemu spornom procesu optuženima za zločine počinjene u vojnom zatvoru Lora u Splitu.

Reakcija na oslobađajuću prvostupanjsku presudu u slučaju Lora stigla je i iz den Haaga. Izrečena je na redovnoj tjednoj konferenciji za tisak.

Slučaj Lora potvrda je da je haaški Tribunal za ratne zločine potreban i da je on u ovom trenutku jedini koji može zadovoljiti pravdu, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

Nastavak haaškog viđenja slučaja Lora - uz ogradu da Tužiteljstvo nije konstantno pratilo proces te stoga ne želi komentirati njegov tok niti ishod – jeste da je haaški sud mjesto pravne procjene odgovornosti za ratne zločine najviših funkcionera, bilo vojnih, bilo političkih.

Iz ovoga slijedi značaj preuzimanja preostalih slučajeva od strane pravosuđa u zemljama regije.

Slučaj Lora potvrda je haaškome kaznenom sudu da u procesima suđenja za ratne zločine postoje velike teškoće. Tribunal uvažava iskustva splitskog procesa upozoravajući koliko je teško organizirati suđenje sa svim njegovim elementima, od zaštite svjedoka pa do potpune nezavisnosti sudaca.

"Zbog svega ovoga je značajno da vlade što prije provedu reforme pravosudnih sustava i, naravno, promijene odnos prema Tribunalu za ratne zločine", istaknula je glasnogovornica.

Njezin kolega iz suda Jim Landale upozorio je na značaj da se ovakvi procesi za ratne zločine organiziraju i održavaju na transparentan način.

Haaško je Tužiteljtvo – podsjećam - svojevremeno prepustilo suđenje skupini Gospićana hrvatskom pravosuđu, nakratko je, radi usporavanja u procesu, den Haag zaprijetio njegovim ponovnim preuzimanjem, što je vodilo vraćanju suđenja "gospićkoj skupini" u okvire normalnog sudskog procesa, održavanog bez otezanja.

XS
SM
MD
LG