Linkovi

Američki tisak pozdravlja poraz Joerga Heidera (26/11/02) - 2002-11-26


Kad komentiraju izborne rezultate u Austriji, američki se mediji posebno osvrću na nagli pad popularnosti Slobodarske stranke i njenog najutjecajnijeg člana, Joerga Haidera.

Christan Science Monitor: Najveći dobitnik je Narodna stranka

"U Europi u kojoj se sve češće podmeću požari u sinagoge, sve češće pojavljuju grafiti kukastih križeva i sve češće oglašavaju anti-semitski političari – izborni poraz ekstremističke austrijske Slobodarske stranke i njenog de facto čelnika Joerga Haidera predstavlja ohrabrujuće odbacivanje politike vjerske nesnošljivosti" - ovakvom ocjenom današnji bostonski Christian Science Monitor započinje uvodnik naslovljen “Austrija odbacuje mržnju”.

Podsječajući da je Haiderova stranka na izborima 1999. godine osvojila čak 27 posto glasova, a na upravo održanim izborima tek 10 posto, list nalazi da do toga "nije došlo isključivo zbog porasta otpora u javnosti prema anti-semitskoj retorici koruškog političara". Jedan od razloga leži, naime, u unutarnjim podjelama u Slobodarskoj stranci, te nedostatku dobrih stranačkih priprema za izbore.

Austrijanci su očito bili vrlo uzrujani zbog veza gospodina Haidera s Irakom, gdje je on ove godine boravio u više navrata. Na izborne je rezultate – nastavlja Christian Science Monitor – također utjecalo to što ultra-desničar iz Koruške nije odustajao od anti-semitskih napada na svoje političke suparnike. List podsjeća i na pohvale koje je karizmatični Haider upućivao na račun ekonomske politike Adolfa Hitlera, te njegovo hvaljenje SS-ovaca i nazivanje koncentracijskih logora – “logorima za kažnjavanje”.

Christian Science Monitor zaključuje da je najveći dobitnik na austrijskim izborima – konzervativna Narodna stranka, inače veći koalicijski partner Slobodarske stranke u bivšoj vladi. Narodna je stranka, ustvari, "prisvojila" Haiderovu anti-useljeničku i anti-azilantsku politiku, ali bez anti-semitske poruke – navodi bostonski list.

Applebaum: Heideru je vrlo ugodno napisati politički nekrolog

“Rijetki su politički nekrolozi koje je ugodnije pisati od nekrologa Joergu Haideru” – piše komentatorica Washington Posta Anne Applebaum. Vraćajući film unatrag, komentatorica tvrdi da pad “nostalgičara Anschlussa” nije rezultat europskog bojkota Austrije. Dapače, reagirajući na europsko zamrzavanje odnosa, među Austrijancima je u početku čak porasla popularnost Slobodarske stranke – smatra gospođa Applebaum.

Europski bojkot Beča u velikoj je mjeri imao za cilj da spriječi ekstremiste slične Haideru da osvoje vlast u drugim zemljama unije. Toga su se pribojavali i Belgijanci i Francuzi, čiji je nacionalistički front Jean-Marie Le Pena bio u usponu – podsjeća komantatorica Washington Posta. Ona tvrdi da “nije vanjski pritisak bio taj koji je uništio Joerga Haidera, nego je to bila ista ona austrijska demokracija koja mu je ranije omogućila dolazak na vlast”.

XS
SM
MD
LG