Linkovi

Nova europska taktika u borbi protiv organiziranog kriminala na Balkanu (25/11/02) - 2002-11-25


U Londonu se održava međunarodna konferencija o borbi protiv organiziranog kriminala na Balkanu. Nova taktika borbe protiv organiziranog kriminala u tom dijelu Europe može se sažeti u tri riječi - "integracija umjesto izolacije".

Balkanske države graditi će institucije oslobođene korupcije ciglu po ciglu i to je posao kome nema alternatve želi li međunarodna zajednica konačno ozliječiti "rak ranu organiziranog kriminala" - poruka je velike međunarodne konferencije na temu sprečavanja kriminalnih aktivnosti na ovom prostoru.

Razlog za londonski skup predstavnika 57 zemalja na ministarskom nivou su brojke – od 700 tisuća prokrijumčarenih žena, 200 tisuća koristi tzv. "balkanski put", 70 posto trgovine heroinom drži, prema podacima Interpola, organizirani kriminal iz regije.

Organizirani je kriminal izvukao i najviše koristi od rata i poraća na Balkanu. Međunarodna zajednica mora intenzivirati napore i uložiti više sredstava za prekidanje tokova švercanih cigareta, ljudi, oružja, kao i iskorjenjivanje raširene korupcije. Problem je, priznato je, stvar i država regije ali i međunarodne zajednice.

Po prvi put visoki su dužnosnici Europske unije i njezinih država–članica preuzeli na sebe dio odgovornosti za razmah kriminala, najavivši da će se problem u regiji morati rješavati intenzivnim ulaganjem u razvoj, integracijama i politikom približavanja europskoj matici.

Sadašnja taktika izolacije i držanja problema u granicama regije nije se pokazala efikasnom. Nažalost, svijet je manje organiziran od kriminala a i manjka mu novca. Dok ovo javljam ministri financija petnaest članica Europske unije bezuspješno slažu financijsku konstrukciju za europske policijske snage koje bi u Bosni i Hercegovini od 1. siječnja zamijenile sadašnju međunarodnu policiju.

XS
SM
MD
LG