Linkovi

Bush na summitu NATO saveza (22/11/02) - 2002-11-25


Sjedinjene Države predane su trajnom partnerstvu sa zemljama Europe. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, europski kontinent, “izranjavan nacizmom i komunizmom, po prvi put postaje miran, siguran i demokratičan.”

Sjedinjene Države s Europom povezuju povijest, trgovinski odnosi, i NATO-savez. “Amerika je takodjer povezana s Europom”, rekao je predsjednik Bush, “i našim uvjerenjem u dostojanstvo svakog života, te našim uvjerenjem u snagu savjesti koja pokreće povijest.”

Summit NATO-saveza održan u glavnom gradu Republike Češke, Pragu, bio je prvi u povijesti održan u jednoj od bivših zemalja Varšavskog pakta. Raspad Sovjetskog saveza i odlazak sa scene Varšavskog pakta obilježili su, kako je rekao predsjednik Bush “mračnu i daleku eru. Godine koje su od tada protekle donijele su velike izazove i veliku nadu svim zemljama ovog kontinenta.”

“Zbog toga što Amerika podupire ujedinjeniju Europu”, rekao je predsjednik Bush, “mi snažno podupiremo proširenje NATO-saveza, sada i u budućnosti. Svaka europska demokracija koja želi ući u članstvo NATO-a, i koja je spremna podijeli odgovornosti u NATO-savezu trebala bi biti dobrodošla u naš savez. Proširenje NATO-saveza je dobro za sve koji nam se priključe”, rekao je predsjednik Bush. “Standardi za članstvo su visoki, te potiču na predan rad na političkim, ekonomskim i vojnim reformama.”

Prošireni NATO-savez dobar je i za Rusiju. Rusija će imati koristi od stabilnosti i sigurnosti zemalja koje se nalaze zapadno od nje. Rusiji, rekao je predsjednik Bush, “ne treba tampon zona za zaštitu. Njoj su potrebni miroljubivi i napredni susjedi koji su istovremeno i prijatelji.”

Proširenje NATO-a od koristi je i za sam Sjeverno-atlantski savez. Nove članice doprinose svojim vojnim kapacitetima koji doprinose zajedničkoj sigurnosti. To je očevidno u Afganistanu, gdje su se pripadnici oružanih snaga Rumunjske, Bugarske, Estonije, Litve i Slovačke, priključili saveznicima u NATO-u u pobjedi nad Talibanima i al-Qaidom.

Sovjetski savez je možda odavno nestao, ali sloboda još uvijek ima neprijatelje. Prijetnje dolaze od terorista poput al-Qaide, te država koje su se odmetnule od medjunarodne zajednice, poput Iraka. Medjutim, kako je to rekao predsjednik Bush, “Nade čovječanstva ovise o hrabrosti i jedinstvu velikih demokracija. U ovom trenutku izazova, NATO-savez će učiniti ono što je činio i prije: Postojano ćemo se suprostaviti neprijateljima slobode, i pobijediti.”

XS
SM
MD
LG