Linkovi

Mladim Amerikancima zemljopis nije najjača strana (22/11/02) - 2002-11-21


Mladim Amerikancima moglo bi se uskoro dogoditi da se bore u ratu u Iraku, međutim većina ih uopće ne zna pronaći tu zemlju na zemljopisnoj karti. To je otkrilo ispitivanje organizacije National Geographic Society, čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko dana.

Tek svaki sedmi Amerikanac, odnosno Amerikanka, u dobi od 18 do 24 godine, - dakle, ključnoj dobi za vojnu službu -, uspijeva pronaći Irak na zemljopisnoj karti. Samo 13 posto! Jednak rezultat postignut je i po pitanju Irana. A, premda je većina ispitanika, - 58 posto -, znala da su talibani i al-Qaida imali uporište u Afganistanu, samo 17 posto ih je znalo gdje se ta zemlja nalazi.

Tome vrijedi dodati da je 81 posto mladih Amerikanaca znalo da je područje Srednjeg Istoka najveći svjetski izvoznik nafte, ali ih je samo 24 posto uspijevalo pronaći na zemljopisnoj karti Saudijsku Arabiju ili, barem, Arabijski poluotok.

Rezultati nisu nimalo bolji što se tiče zemljopisa njihove vlastite zemlje. Premda ih je 34 posto znalo da se otok, koji je prošle sezone ugostio reality seriju «Survivor», nalazi u južnom Pacifiku, samo je dvije trećine ispitanika uspijevalo pokazati na zeljopisnoj karti gdje se nalazi Tihi ocean, vodena masa koja sa zapadne strane oplakuje čitave Sjedinjene Države.

Kada se od ispitanika zatražilo da na karti Sjedinjenih Država pronađu deset određenih saveznih država, velika većina ispitanika uspjela je locirati samo Californiju i Texas. Više od dvije trećine nije uspijevalo na karti Sjedinjenih Država pronaći saveznu državu New Jersey, a čak 49 posto nije znalo pronaći saveznu državu New York, treću po broju stanovnika u Sjedinjenim Državama, te, uostalom, državi u kojoj se nalazi grad New York. Na koncu, čak 11 posto mladih anketiranih Amerikanaca nije na zemljovidu uspjevalo pronaći niti Sjedinjene Države.

Ispitivanje organizacije National Geographic Society provedeno je među mladima u devet zemalja, a sastojalo se od 56 pitanja vezanih uz zemljopis i aktuelna geopolitička pitanja. Mladi su Amerikanci u prosjeku točno odgovorili na jedva 23 pitanja. Najbolje rezultate pokazali su mladi Šveđani, s prosječno 40 točnih odgovora, a slijedili su Nijemci i Talijani sa po 38 točnih odgovora. Najlošiji je bio Meksiko s prosjekom od 21 točnog odgovora.

Da su se dijelile ocjene, mladi iz niti jedne od devet zemalja ne bi dobili odličan, a Amerikanci bi vjerojatno prošli jedva s «dvojkom». Kako je prokomentirao John Fahey, predsjednik National Geographic Society, «Ako mladež ne uspijeva pronaći na zemljovidima mjesta o kojima se svakodnevno govori u vijestima, i ako ne zna glavna zbivanja u svijetu, kako bi onda uopće mogli razumjeti svjetska kulturološka i ekonomska pitanja koja se postavljaju pred nas?»

XS
SM
MD
LG