Linkovi

Furio Radin: 'Prevareni smo!' (17/11/02) - 2002-11-17


Vladin prijedlog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina posvađao je vladinu koaliciju, točnije Račanov SDP i zastupnike nacionalnih manina. Dok se zastupnici nacionalnih manjina bore da budu izabrani neposredno na izbornim listama, odnosno da, u krajnjoj liniji, imaju dvostruko pravo glasa, SDP im nudi da budu zastupljeni sustavom nefiksne kvote na stranačkim listama. Predsjednik Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Furio Radin, objašnjava zašto se protive tom prijedlogu:

"Mi smo odbili a priori, i to odmah, samo jedan model, a to je model da budemo robovi stranaka, i da naši pravi birači, to znači pripadnici nacionalnih manjina, da nemaju nikakav utjecaj na našu politiku i da nemaju nikakvu mogućnost verifikacije naše politike na ikakvim izborima. Znači, protivili smo se postati stranački poslušnici. U sedmom mjesecu, kad je taj zakon bio u prvom čitanju, pokušalo nam se na mala vrata, znači nekim amandmanom koji je bio već pripremljen od nekoliko odbora, ponuditi Saboru taj model, i to samo u jednom čitanju. Jedno je čitanje bilo nužno kako bi se to brzo napravilo, jer inače, ako se ostavlja dovoljno vremena, nastalo bi ono što nastaje sada. Sada se to radi otvoreno. Kad smo to vidjeli, i kad sa čitao ono što Arlović tumači na neki svoj teoretski način, onda sam rekao da smo prevareni," kaže Furio Radin.

Danas se pojavilo i kompromisno rješenje - jednog zastupnika bi neposredno birali Srbi, a jednog druge manjine.

"Ako kompromis bude taj, kao što pišu današnje novine i HINA, a to je da još dodatno sužavaju prava od posljednjeg nacrta prijedloga, onda ćemo mi morati doista reagirati puno oštrije nego do sada," kaže Furio Radin.

Kako bi uopće bila birana ta dvojica zastupnika?

"Vjerojatno po sistemu pozitivne diskriminacije, a sigurno posebnih izbornih jedinica, znači da glasaju manjine, kao što je bilo do sada. A, sva ostala mjesta išla bi preko stranaka. Ja ne znam da li je moguće da se želi primijeniti takav partitokratski model po kojemu bi doista jedini rezultat bio, - ja ću biti otvoren do maksimuma -, da SDP dobije šest, sedam mjesta više. Mi ćemo se tome oduprijeti - nitko nema pravo dobiti one zastupnike koje nije zaslužio," ističe Furio Radin.

XS
SM
MD
LG