Linkovi

Odobren plan vojne akcije protiv Iraka (10/11/02) - 2002-11-10


Dnevnik New York Times javlja da je predsjednik George Bush odobrio ratni plan protiv Iraka, ako se odluči uporabiti vojnu silu. U članku se navode riječi jednog visokog dužnosnika američke vlade prema kojem bi napad počeo kampanjom zračnih udara koja bi bila kraća od one iz Zaljevskog rata 1991. godine, koja je trajala 43 dana. Plan predviđa brzo zauzimanje dijela iračkog teritorija koji bi se uporabio kao polazište za daljnje napredovanje.

Dnevnik Washington Post pak prenosi riječi američkih dužnosnika koji kažu da kopnene snage možda neće trebati zauzeti Bagdad ako vlast Saddama Husseina bude srušena američkim vojnim uspjesima na drugim bojišnicama.

Vojni plan predviđa uporabu do 250 tisuća vojnika.

U Londonu, britanski ministar obrane Geoffrey Hoon izjavio je da se Britanija priprema za moguću vojnu akciju protiv Iraka. Prema riječima gospodina Hoona, "Sjedinjene Države i Britanija trebaju pokazati Saddamu Husseinu da misle ozbiljno".

Načelnik Združenog stožera turskih oružanih snaga, general Hilmi Ozkok, izjavio je da će u slučaju vojne akcije protiv Iraka njegovoj zemlji trebati nadoknaditi štetu.

Nakon povratka iz posjete Washingtonu general Ozkok je izjavio da je Turska pretrpjela milijarde dolara štete od Zaljevskog rata 1991. godine.

U Turskoj se nalaze strateške zračne baze koje bi Sjedinjenim Državama bile potrebne za napad na Irak. Međutim, turski general je rekao da Washington još nije službeno zatražio vojnu podršku Ankare.

Irački predsjednik Saddam Hussein sazvao je izvanredno zasjedanje parlamenta kako bi se razmotrila nova rezolucija Ujedinjenih naroda kojom se traži razoružavanje Bagdada.

Iračka državna televizija nije javila kad će se zastupnici sastati.

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova arapskih zemalja, koji su se sastali u Kairu, priopćili su kako su uvjereni da će Irak prihvatiti rezoluciju Vijeća sigurnosti. Rezolucijiom se od Bagdada traži dokaz da ne posjeduje oružje za masovno uništavanje ili će se suočiti s ozbiljnim posljedicama.

XS
SM
MD
LG