Linkovi

Obrana od terorizma - ključni razlog republikanske pobjede na izborima (8/11/02) - 2002-11-08


Koje su posljedice republikanske izborne pobjede na američku vanjsku politiku? Na ovo pitanje odgovara nekoliko američkih i stranih stručnjaka.

Izbori za Kongres održani su u sjeni terorističke prijetnje, i one od prošle godine, od 11. rujna, ali i one koja bi se tek mogla ostvariti. Naime vlasti su u posljednjih godinu dana opetovano upozoravale da je Amerika i dalje vrlo ranjiva kada je u pitanju terorizam. Tu je, naravno, i sve izvjesniji okršaj s Irakom. Predsjednik George Bush ove je teme vrlo uspješno uklopio u izbornu kampanju svoje Republikanske stranke, i rezultat nije izostao.

Friedman: Republikanski uspjeh ne treba precjeniti

"Rezultat izbora predstavlja iskaz podrške predsjednikovoj odlučnosti i čvrstini u ratu protiv terorizma" - tvrdi Tom Friedman, utjecajni vanjskopolitički kolumnist New York Timesa. On je nedavno objavio i knjigu u kojoj analizira posljedice prošlogodišnjih terorističkih napada na Ameriku.

"Američke saveznike vjerojatno brine mogućnost da agresivni izolacionisti u Washingtonu ne precjene značaj ovakvog izbornog ishoda. Jer, bila bi velika pogreška ako bi se republikanska pobjeda na izborima shvatila kao bezrezervna podrška agresivnoj, ratobornoj politici na svjetskoj sceni, kakvu zastupaju neki u Pentagonu. Jer, trebamo se upitati: da li činjenica što je u Minnesoti republikanac tijesno pobijedio demokrata daje pravo Bijeloj kući da zarati s Irakom, bez obzira što o tome misle Ujedinjeni Narodi? Ja mislim da ne" - kaže ovaj utjecajni vanjskopolitički analitičar.

Fidler: Europljani vole kad u Washingtonu postoji zastoj

Stephen Fidler, donedavni dopisnik londonskog Financial Timesa iz Washingtona, kaže da Europa republikansku pobjedu na izborima promatra s izvjesnom opreznošću: "Općenito gledano, Europljani vole da u Washingtonu postoji zastoj, blokada političkog procesa. Oni više vole kada Kongres drži jedna stranka, a Bijelu kuću druga. Sadašnji je problem utoliko veći što je Europa već imala poteškoće s ovom administracijom. Zbog toga ih, ja mislim, i brine uspjeh republikanaca."

Regev: Zajednička borba Izraela i Amerike protiv terorizma

Na svjetskoj je sceni izuzetak vjerojatno Izrael. Tamo se smatra da je borba protiv palestinskog terorizma, pogotovo terorista-samoubojica, identična američkom ratu protiv terorizma. Glasnogovornik izraelskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama, Mark Regev, o tome kaže: "Predsjednik Bush postavio je na rat protiv terorizma na vrh dnevnog reda, u globalnim okvirima. Izrael to podržava. Na žalost, mi se s terorizmom već godinama borimo. Izbori za američki Senat pokazali su da je Amerika jedinstvena, kada je vanjska politika u pitanju."

Lott: Javnost vjeruje predsjedniku

Republikanac Trent Lott, koji će biti čelnik nove republikanske većine u Senatu, smatra da su glasači predsjednika ovlastili da djeluje – kada je u pitanju Irak. “Poruka javnosti glasi da ona ima povjerenja u predsjednika, da poštuje njegovu čelnu ulogu, te njegove napore da se izbori za mir, demokraciju i sigurnost – kako kod kuće tako i u inozemstvu” – smatra senator Lott.

I republikanci i demokrati slažu se da su glasače na upravo održanim izborima najviše zanimali unutrašnja sigurnost zemlje, odnosno borba protiv terorizma. Zbog toga, prvi prioritet Kongresa u novom sazivu bit će osnivanje Ministarstva domovinske sigurnosti, koje će u borbi protiv terorizma na domaćem planu ujediniti niz vladinih agencija.

XS
SM
MD
LG