Linkovi

Kongresmen George Radanovich osvojio peti zastupnički mandat (6/11/02) - 2002-11-06


Među kandidatima hrvatskog porijekla koji su se natjecali na jučerašnjim izborima, dvojica kongresmena – Dennis Kuchinich i George Radanovich, borila su se za nove mandate. S jednim od njih, kongresmenom Radanovichem, razgovarali smo na dan izbora.

Sa četiri sata do zatvaranja biračkih mjesta, sve što je kongresmen Radanovich u tom trenutku mogao reći, bilo je: ”Imam sreću, protivnička je strana slaba, radujem se ponovnom izboru, no svašta se još može dogoditi, valja ipak pričekati.”

Glasovi su sada izbrojani. Kongresmen Radanovich, republikanac, iz Maripose, u istoimenom kalifornijskom okrugu, u Zastupnički dom prvi puta izabran 1994, premoćno je osvojio zastupnički mandat i po peti puta. Na kraju novog dvogodišnjeg mandata, za kongresmena Radanovicha napunit će se 10 godina zastupanja 19. kalifornijskog kongresnog distrikta.

Za svoj je distrikt kongresmen Radanovich, između ostaloga, rekao: “U samom je srcu Kalifornije, obuhvaća gradove Fresno i Modesto, proteže se do Sierra Nevade, uključuje Nacionalni park Yosemite i doista je jedan od najljepših distrikta u zemlji. Konzervativan je... 47% republikanaca i 42% demokrata, prilicno ujednačeno...Ali i većina demokrata je također konzervativna.”

U njegovom programu rada, rekao je kongresmen Radanovich, i onda kad se prvi puta kandidirao, a i u zadnjih godinu-dvije dana, središnja je bila tema deficita. Kad je u Dom ušao, deficit je masivan bio - 380 milijardi dolara. U deficitu smo i sada, rekao je, nakon 11. rujna. Uravnoteženje proračuna te reforma socijalne skrbi, dodao je, bile su, za njega, proteklih godina, dvije ključne stvari - na saveznom nivou. Na lokalnom?

“Lokalno - pitanje zaštite okoliša....Eliminiranje dvostrukih standarda....Zakon je tako loše napisan da se u raznim dijelovima zemlje na razne načine i primjenjuje. Treba ga provoditi jednako, treba svakome u zemlji omogućiti da jednako doprinosi u zaštiti okoliša, i onima u ruralnim i onima u gradskim središtima. Uz pitanje okoliša, još jedno važno lokalno - snabdjevanje vodom farmi u San Joaquin dolini,” naglasio je.

Ekološka i poljoprivredna pitanja, rekao je kongresmen Radanovich, još nisu riješena, možda nikad neće biti, ali – na njima ipak treba stalno, stalno raditi. To i jesu pitanja koja su bila od ključnog značaja njegovom distriktu i biračima kad se kandidirao prije 8 godina, ključna su i danas, a i vrlo bliska srcu kongresmena Radanovicha. Iako je Fresno šesti po veličini grad Californije, veći dio distrikta ruralan je – obuhvaća dijelove triju Nacionalnih šuma i krunske dragulje sustava Nacionalnih parkova – Sequoiu, Kings Canyon i Yosemite. U njemu je i najveći poljoprivredni okrug u čitavoj zemlji. A i kongresmen Radanovich studirao je na Poljoprivrednom fakultetu Državnog sveučilišta u San Luis Obispu. K tome još i vinar je! Prvi koji je u svom, Mariposa okrugu, zasadio lozu, 1982, a četiri godine kasnije otvorio i prvu vinariju u području. I prvi je pravi vinar u Kongresu nakon Thomasa Jeffersona.

Sto je za kongresmena Radanovicha bilo prvo – politika ili vino? “Vino je bilo prvo, politika je poslije došla. A vinogradarstvo i vinarstvo svakako su uz zemlju vezani, zato je i moja briga za okoliš stalna,” rekao nam je.

Očevom farmom je i upravljao kad je prvi puta zov politike čuo. I sa 39 godina, Mr. Radanovich u Washington je otišao! Iako otada u Washingtonu i provodi veći dio vremena, vinariju u Mariposi ne zapostavlja. A i u Kongresu, uz primarne odgovornosti zastupanja svog, 19. kalifornijskog distrikta, uz rad u kongresnim odborima za energiju i trgovinu, i za prirodne resurse...uz predsjedateljsku dužnost u Pododboru za Nacionalne parkove...kongresmen Radanovich i jedan je od dvojice suosnivatelja i supredsjedatelja kongresnog kluba koji promiče interese vinara.

XS
SM
MD
LG