Linkovi

Čitavo samoposluživanje u automatu (5/11/02) - 2002-11-06


Stanovnici glavnog grada Sjedinjenih Država prvi su kojima se pruža prilika da iskuse potpuno novu verziju automata za kupovanje sokova i grickalica. Točnije - to je automat koji predstavlja čitavu trgovinu u malome.

Sedam metara široki automat, - u četvrti Washingtona poznatoj inače po svojim noćnim klubovima -, nudi desetke i desetke proizvoda neophodnih u svakodnevnom životu: paste za zube, tetrapake mlijeka, aspirine, pakirani kruh, pelene, britvice, šampone, motorno ulje, nareske, pečeno meso, vrećice s očišćenom i opranom salatom, pa i gotove sendviče.

Sve to može se kupiti bez ikakve pomoći prodavača, jer njega, ustvari, niti nema. Čitavu prodaju obavlja automat, nazvan "Shop 2000" i to uz pomoć kovanica, ekrana u koji se upišu šifre proizvoda i robotičke ruke koja te proizvode uzima sa deset redova polica i daje ih kupcu, zajedno s plastičnom vrećicom u kojoj će ih kupac odnijeti. Robotička ruka može u jednom mahu odabrati deset različitih proizvoda i to bez ikakve greške.

Automat izaziva veliko zanimanje građana, koji, premda naučeni na stotine različitih automata za kave, sokove, cigarete i čipsove, novi super-automat smatraju pravim čudom. Mnogi se žale na potpunu dehumaniziranost procesa kupovanja osnovnih namirnica. Drugi, pak, predviđaju da "Shop 2000" navješćuje budućnost maloprodaje.

Stručnjaci kompanije Automated Distribution Techniologies, iz Extona, u Pennsylvaniji, koja proizvodi "Shop 2000", tvrde da njihov automat, - i drugi njemu slični -, neće zamijeniti tradicionalne trgovine, nego će pogodnost kupovanja "u hodu" donijeti na mjesta gdje nema dovoljno prostora za prave trgovine, a ima dovoljno zainteresiranih potencijalnih kupaca - željezničke i autobusne postaje, predvorja poslovnih zgrada i bolnica, te fakulteti i studentski domovi.

Automat na uglu 18.-te ulice i Avenije California, u Washingtonu, za sada se dobro nosi u konkurenciji sa susjednim trgovinama kućnim potrepštinama. Na njegove police stane ukupno oko 200 različitih proizvoda, - za razliku od više od 3 tisuće, koliko ih se nađe u prosječnoj maloj trgovini -, tako da se vlasnik automata mora odlučiti samo za najtraženije proizvode. Cijene su usporedive, a može se platiti gotovinom ili kreditnom karticom.

Zahvaljujući sve boljoj tehnologiji, automati postaju sve značajniji segment maloprodajne ponude. Prošle godine, različiti automati za kave, sokove i grickalice ostvarili su prodaju u vrijednosti od ukupno gotovo 41 milijardu dolara, odnosno dvostruko više nego deset godina ranije. A, kad smo već kod brojki, procjenjuje se da u Americi postoji više od 7 milijuna automata za prodaju prehrambenih proizvoda.

XS
SM
MD
LG