Linkovi

'Veliko Ako' - thriller Marka Costella o američkoj tajnoj službi (2/11/02) - 2002-11-02


Agente američke Tajne službe lakše je vidjeti nego čuti. S obzirom da im je dužnost štititi visoke dužnosnike i njihove obitelji, obično se mogu nazrijeti negdje u pozadini tijekom političkih skupova ili predsjednikovih govora. No, u novom romanu Big If – "Veliko 'Ako'” autora Marka Costella, glavni je lik upravo jedan agent – odnosno, točnije rečeno, agentica Tajne službe.

Mark Costello, bivši savezni tužitelj, upoznao je tijekom svoje duge karijere u pravosuđu velik broj političara i vladinih dužnosnika. No, u svim tim susretima najviše su ga zapravo impresionirali – agenti Tajne službe.

"Općenito govoreći, među ljudima koji se bave policijskim i zaštitarskim poslovima ima najrazličitijih ličnosti – neki su neugodni i brutalni, drugi plemeniti i hrabri. U knjizi sam želio pokazati pod kakvim pritiskom ti ljudi rade svakoga dana i to mjesecima i godinama. Mislim da se to odražava na njima" - tvrdi gospodin Costello.

“Veliko 'Ako'” priča je o bratu i sestri koji su odrasli u jednom zabačenom gradiću, a zatim su krenuli potpuno drugačijim životnim stazama. Vi Asplund postaje agentica Tajne službe, a njen brat Jens, talentirani matematičar, zapošljava se u jednoj kompjutorskoj firmi. Mark Costello kaže da je oba lika osmisilo na sličan način: "Zanimali su me – da tako kažem – idealisti i njihov odnos prema realnom svijetu. Vi Asplund doživljava svoj posao vrlo idealistički, jer da bi zaštitila nekoga, mora žrtvovati sebe. Njen brat Jens je znanstvenik-idealist. Moja knjiga pokazuje što se događa idealistima koji otkriju da svijet ne cijeni ideale."

Okosnicu knjige čine putovanja po zemlji, na kojima Vi Asplund štiti dopredsjednika, koji se želi kandidirati za predsjednika. Istovremeno, njen brat razvija novu kompjutorsku igru nazvanu “Ako”. Mark Costello kaže da i brat i sestra otkrivaju da su organizacije za koje rade prilično lišene ideala: "Poznavao sam neke agente Tajne službe, a imam i prijatelje koji rade kao tjelohranitelji. Oni nisu mnogo hrabriji ili pametniji od svih nas. No, dobro obavljaju svoj posao, jer znaju da bi, ukoliko zakažu, netko mogao poginuti. To me doista impresioniralo."

Mark Costello svoju je knjigu napučio živopisnim likovima, od koji su mnogi agenti Tajne službe. Viv radi, primjerice, sa samohranom majkom oštrog jezika, s neumornim kazanovom, koji neprestano zavodi tuđe žene, i sa stručnjakom za sigurnost, opsjednutim bivšim atentatima. Dopredsjednikova predizborna kampanja pretvara se u put po zemlji prepun opasnosti.

Autor knjige “Veliko 'Ako'” ističe da su agenti Tajne službe, bez obzira na svoje ljudske slabosti, ipak preuzeli veliki zadatak, kada su se obvezali dati svoj život za osobu koju možda niti ne poštuju: "Prije svega, smatraju se najboljim tjelohraniteljima u povijesti svijeta i vrlo su ponosni na posao koji rade. Nadalje, predani su ideji da se ne može dozvoliti da se predsjednici biraju – pištoljem. Naime, vjeruju da bi se zemlja temeljno izmijenila kada bi svakih nekoliko mjeseci predsjednik stradao u atentatu."

Mark Costello dovršio je triler “Veliko 'Ako'” samo nekoliko dana prije terorističkih napada na New York i Washington. Kako kaže, naslov knjige ima dva značenja. “Veliko 'Ako'” ime je kompjutorske igre na kojoj radi brat Vi Asplund, no istovremeno odražava nesigurnost s kojom Amerikanci žive, a s kojom se agenti Tajne službe nose svakodnevno.

XS
SM
MD
LG