Linkovi

Jugoimport i Irak, od žita do oružja (1/11/02) - 2002-10-31


U istražni sud u Rijeci jučer su privedeni kapetan i prvi časnik broda Boka Star, u kojem su prošli tjedan pronađene veće količine eksploziva i oružja. Sumnja se da je teret, koji navodno potječe iz jugoslavenskog arsenala, bio namjenjen Iraku, što – ako se pokaže točnim – predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih naroda protiv režima u Bagdadu. Slučaj broda Boka Star, kao i prodaju jugoslavenskog oružja Iraku općenito, za Glas Amerike komentira Alexander Standish, urednik britanske publikacije Jane’s Intelligence Digest, koja se bavi vojnom-sigurnosnom problematikom.

Alexander Standish kaže da slučaj broda Boka Star ukazuje na činjenicu da “na poratnom Balkanu postoji vojna industrija koja traži nova tržišta.” “Na mnogima se” – kaže ovaj britanski stručnjak – “možete sa svojim proizvodima legalno pojavljivati, međutim ne i u Iraku, jer je režim u Bagdadu već trinaestu godinu pod sankcijama Ujedinjenih Naroda”.

Alexander Standish podsjeća da je bivša Jugoslavija opskrbljivala Irak vojnom tehnologijom te da su irački borbeni zrakoplovi svojednobno odlazili na redovite popravke u Veliku Goricu u blizini Zagreba, u zrakoplovno-tehnički zavod bivše JNA.

"Za Koštunicu, vrlo neugodna afera"

Urednik utjecajne vojne publikacije Jane’s Intelligence Digest kaže da su mu nepoznati navodi da su s iračkom vojskom, preko beogradskog vanjskotrgovačkog poduzeča Yugoimport, poslovale i tvornice iz Viteza i Travnika, u Federaciji Bosna i Hercegovina, o čemu je nedavno pisao zagrebački tisak. Alexander Standish kaže da je korjen problema u Beogradu. “Brine činjenica da su dvije godine nakon odlaska Miloševića s vlasti Yugoimport, kao i tvornica Orao iz Bjeljine, još uvijek poslovali s Irakom.”

"Ako se uzmu u obzir bliske veze Yugoimporta, proizvođača i izvoznika naoružanja, s Miloševićevom garniturom, posebno brine činjenica što su na položajima u tom poduzeću i danas Miloševiću bliski ljudi. Nova vlast u Beogradu trebala ih je smjeniti, a nije. Zato je ova afera vrlo neugodna za predsjednika Vojislava Koštunicu", tvrdi naš sugovornik.

Standish: Zašto se Yugoimportu odobrio izvoz žita?

Hoće li Beograd stati na smjenama u vodstvu Yugoimporta te ostavci zamjenika ministra obrane, ili se mogu očekivati ostavke na najvišim razinama? Alexander Standish kaže da bi “u većini europskih zemalja u ovakvom slučaju otvorenog kršenja međunarodnih sankcija vjerojatno pala vlada.” "Vlasti su trebale znati da Yugoimport prodaje oružje Iraku. Konačno, ministar unutrašnjih poslova je predsjednik Upravnog odbora Yugoimporta. Ostavka bi trebala uslijediti već i zbog očite nekompetentnosti."

Slučaj Yugoimport ima i međunarodni aspekt. Sredinom i krajem devedesetih, Ujedinjeni su narodi odobrili tvrtki Yugoimport da u Irak izvozi žito. Izvoz jugoslavenskog žita Iraku odvijao se u okviru programa Ujedinjenih naroda “Nafta za hranu.” “Zbog čega je izvoz žita bio povjeren firmi koja se isključivo bavila proizvodnjom i izvozom oružja?” – upitao se na kraju razgovora za Glas Amerike Alexander Standish, urednik britanske vojne publikacije Jane’s Intelligence Digest.

XS
SM
MD
LG